Деякі населені пункти неподалік від Харкова будуть без світла та газу до весни. Ідеться про села газом у Токарівському, Проходівському, Прудянському старостинських округах (колишній Дергачівський район). Причина в тому, що взимку тут неможливо відновити комунікації, які зазнали суттєвих руйнувань.

Окрім того, значна площа території цих старостатів досі замінована, повідомив голова Дергачівської громади В’ячеслав Задоренко.

Токарівка і Прудянка знаходяться недалеко від кордону із РФ і фактично межують із новою лінією фронту, що утворилася після контрнаступальної операції в Харківській області.

Але ще до деокупації Харківщини ці населені пункти зазнавали постійних обстрілів. Зокрема у Прудянці станом на кінець вересня залишалося сім жителів із 1000, які були там до війни. Селище практично стерте з лиця землі (на фото - Прудянка після багатьох місяців обстрілів).

За словами Задоренка, в інших населених пукнтах колишнього Дергачівського району ситуація з комунікаціями краща: уже повністю відновлено електропостачання у Безруках і Лещенках.

Наразі пріоритетними напрямками роботи енергетиків є Слатине та Руська Лозова, де станом на сьогодні загалом проживає до 1000 осіб. Працівники «Харківгазу» також працюють над відновленням газопостачання у цих селах. Ситуацію ускладнюють значні пошкодження газогонів, розподільчих пунктів та несприятливі погодні умови.

Голова громади зазначив також, що прикордонні села продовжують потерпати від російських обстрілів. Протягом тижня окупанти наносили артилерійські та мінометні удари по Ветеринарному, Козачій Лопані, селу Гранів, а також по Гоптівці та Токарівці. Внаслідок обстрілів пошкоджено декілька приватних будинків. Постраждалих немає.