У Харківській області приземлили російський секретний апарат - безпілотник "Картограф". Про це повідомили в Держприкордонслужбі.

Він перетнув державний кордон і летів углиб території України. Тоді харківські прикордонники за допомогою спеціальних технічних засобів приземлили російський безпілотник.

Ним виявився секретний апарат, призначений для створення планів місцевості, так званий "Картограф". У нього є камера з 12-ма об'єктивами, "Картограф" входить до "сімейства" багатоцільових безпілотних комплексів "Птеро". Модель була секретно розроблена для потреб ФСБ РФ, використовується Росією у війні з Україною, також росіяни використовували такі безпілотники в Сирії. За своїми характеристиками "Картограф" близький до іншого російського безпілотника - "Орлан-10".

У Держприкордонслужбі зазначили: російські окупанти в такий спосіб намагаються проводити повітряну розвідку та пускати в дію БПЛА різних модифікацій, однак наші бійці активно протидіють цим повітряним цілям. Крім того, у Харкові розробили новий безпілотник-розвідник "Сірко". Він здатен фіксувати камерою місцевість протягом півтори години. Неозброєним оком апарата не видно на висоті 300 метрів і вище. Також "Сірко" абсолютно "радіопрозорий".