Міністерство охорони здоров'я України пропонує створити в Харкові університетську лікарню. Для цього планується 9 місцевих інститутів передати від Націнальної академії медичних наук в управління Міністерству охорони здоров'я. Це:

  1. Інститут дерматології та венерології;
  2. Інститут загальної та невідкладної хірургії імені Зайцева;
  3. Інститут медичної радіології та онкології імені Григор'єва;
  4. Інститут мікробіології та імунології імені Мечникова;
  5. Інститут неврології, психіатрії та наркології;
  6. Інститут охорони здоров'я дітей та підлітків;
  7. Інститут патології хребта і суглобів імені професора Ситенка;
  8. Інститут проблем ендокринної патології імені Данилевського;
  9. Національний інститут терапії імені Малої.

В інституті мікробіології імунології імені Мечникова 12 квітня відбулося засідання трудового колективу, на якому обговорили пропозицію МОЗ.

В інституті вважають, що реалізація плану МОЗ залишить без фінансування наукові дослідження. У листі міністерства йдеться, що університетська лікарня отримуватиме гроші за надання медичних послуг за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. Це, вважають в інституті Мечникова, означає "повне знищення медичної науки в регіоні", оскільки фінансування НСЗУ не передбачає виділення грошей для фундаментальних і прикладних наукових досліджень.

"Будуть безповоротно втрачені наукові школи та відбудеться фактична ліквідація дев'яти наукових установ Національної академії медичних наук", - заявили в Інституті Мечникова.

В інституті також заявили, що реалізація плану МОЗ матиме катастрофічні наслідки для всієї України. Річ у тім, що для вступу країни до НАТО необхідно виконати вимоги спеціальної директиви для країн-членів: на території будь-якої країни НАТО повинно бути хоча б одне виробництво власних вірусних і бактеріальних вакцин. У разі передачі Інституту Мечникова від Академії медичних наук в управління МОЗ власне виробництво вакцин може опинитися під загрозою.

На зборах трудового колективу Інституту Мечникова постановили:

"Вважати недоцільним і таким, що шкодить інтересам національної безпеки України, передачу цілісного майнового комплексу Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова Національної академії медичних наук України до сфери управління Міністерства охорони здоров'я".

Інститут мікробіології та імунології імені Мечникова створено 1886 року. Він розташований на вул. Сковороди, 14/16. В інституті працюють 10 наукових лабораторій. Тут займаються розробкою високоефективних засобів антимікробної терапії та основ профілактики інфекційних захворювань, проводять роботи з клінічної мікробіології та імунології, зокрема, розробляють методи і засоби боротьби з внутрішньолікарняними інфекціями та сепсисом.