АТ "Укренергомашини" вимагає спростування опублікованої в Мережі інформації. Приводом стала публікація Бориса Кушнірука у Facebook, у якій той заявляє, що двоє нардепів нібито лобіюють інтереси "Укренергомашин", пропонуючи закуповувати в нього турбіни для Хмельницької АЕС, та стверджує, що "Укренергомашини" такого обладнання не виробляють.

На підприємстві заявили, що ці слова Кушнірука базуються виключно на голослівних і непідтверджених фактах щодо як роботи АТ "Укренергомашини", так і його виробничих можливостей, а тема НАЕК "Енергоатом" і ротора для Хмельницької АЕС "магічним чином з'являється на сторінках соцмереж у людей, які жодним чином не пов'язані ані з проєктуванням, ані з виробництвом енергетичного обладнання, ані з його експлуатацією, але при цьому точно "знають", що можуть і чого не можуть "Укренергомашини".

В АТ "Укренергомашини" додали, що за 2023 рік це вже четвертий допис у FB на дану тему з подальшим чорним піаром на різних сайтах, зокрема й російських, і кожного автора запрошували до Харкова подивитись на виробничі та конструкторські можливості підприємства, але поки що жоден не приїхав.

Відстоюючи свою честь і позицію, на підприємстві дали офіційні коментарі щодо історії, конструкції турбіни та ціни, яку пропонують "Укренергомашини". Відповіді на запитання дав генеральний конструктор АТ "Укренергомашини" Євген Левченко.

- Євгене Володимировичу, скажіть, будь ласка, яка ситуація склалася на Хмельницькій АЕС і чому вже понад рік ця тема активно висвітлюється в ЗМІ?

- Йдеться про тендер ДП "НАЕК "Енергоатом" із заміни циліндра високого тиску турбіни К-1000-60/3000 для блоку № 2 Хмельницької АЕС. На цьому блоці в березні 2022 року на турбіні потужністю 1000 МВт виробництва концерну "Силові машини" (автор публікації не вказав виробника турбіни) було пошкоджено ротор високого тиску і лопатки останнього ступеня та діафрагми.

Після ремонтних робіт з червня 2022 року блок № 2 ХАЕС працює на зниженому рівні потужності близько 830-850 МВт.

З метою відновлення номінальної потужності АТ "Укренергомашини" запропонувало в порядку імпортозаміщення виконати модернізацію циліндра високого тиску турбіни за власним проєктом із заміною цього ротора. Оголошена в "Прозорро" 24 жовтня 2022 року замовником ДП "НАЕК "Енергоатом" закупівля тим самим підтвердила технічну доцільність заміни ротора на блоці № 2 Хмельницької АЕС. Але закупівля у формі відкритих торгів містила дискримінаційні вимоги до учасників, а саме наявність досвіду аналогічної модернізації циліндра високого тиску турбін 1000 МВт на 3000 об/хв.

- Але ж "Укренергомашини" мають досвід виготовлення швидкохідних турбін?

- Так, проте є "але". Наш досвід модернізації турбіни власного виробництва потужністю 1000 МВт на 1500 об/хв на блоці 2 Южно-Української АЕС та на блоці 5 АЕС "Козлодуй" (Болгарія) з приростом потужності понад 20 МВт до номінальної 1000 МВт не дозволяв АТ "Укренергомашини" взяти участь у тендері. Замовник не брав до уваги і наш досвід зі створення та успішної експлуатації понад 400 турбін для ТЕС потужністю від 150 МВт до 550 МВт, які мають частоту обертання ротора 3000 об/хв. (як і турбіна блоку № 2 ХАЕС, що потребує модернізації), а також понад 250 турбін потужністю від 220 до 800 МВт для АЕС з тією самою частотою обертання 3000 об/хв., зокрема 4 турбіни типу К-750-65/3000 потужністю понад 800 МВт Ігналінської АЕС (Литва), що мають не лише аналогічні оберти 3000 об/хв, а ще й однакову конструктивну структурну схему розташування циліндрів (2 циліндри низького тиску + 1 циліндр високого тиску + 2 циліндри низького тиску), як і турбіна блоку 2 ХАЕС, а також однакові двопотокові конструкції циліндра високого тиску та циліндра низького тиску по 5 ступенів у кожному потоці.

Колегія Антимонопольного комітету України задовольнила скарги АТ "Укренергомашини" і зобов'язала замовника ДП "НАЕК "Енергоатом" усунути дискримінаційну вимогу. У підсумку після кількох скарг дискримінаційні вимоги було усунуто, що дало змогу "Укренергомашинам" узяти участь у тендері.

30 серпня 2023 року АТ "Укренергомашини" подало тендерну пропозицію, яка виявилася єдиною поданою до тендеру. Пропозицій від інших більш-менш імовірних учасників не надійшло.

- Дивує позиція автора допису про компанію "General Electric": по-перше, він пропонує віддати гроші не українській компанії, по-друге, чи справді вони мають перевагу у виготовленні такого обладнання?

- Згадана автором публікації компанія "General Electric" (GE) не брала участі в цьому тендері, хоча умови були однакові для всіх можливих учасників. Та й компанія GE не має досвіду аналогічної модернізації циліндрів високого тиску саме цього типу турбіни, яка раніше була виготовлена "Силовими машинами".

- Скажіть, а щодо ціни, наскільки нам відомо, "Укренергомашини" пропонують ціну, нижчу, ніж була заявлена в тендері?

- Ціна тендерної пропозиції "Укренергомашин" є значно, майже вдвічі нижчою за оголошену, та становить 51% від оголошеної як очікуваної в тендері: 298 000 000 грн. без ПДВ проти 583 437 933 грн. без ПДВ.

Утім, за два дні до завершення періоду розгляду єдиної пропозиції "Укренергомашин" і визнання переможцем із подальшим укладенням договору на поставку 02 жовтня 2023 року торги було скасовано. Причина - "скорочення обсягу витрат на здійснення закупівлі товарів, робіт або послуг". Саме скасовано, а не перенесено на пізніший термін, як зазначає автор публікації.

Наразі ми маємо виконаний проєкт модернізації циліндра високого тиску турбіни блоку № 2 Хмельницької АЕС і маємо спроможність якісно та своєчасно виготовити обладнання.

Враховуючи привабливість ціни, відповідність пропозиції "Укренергомашин" вимогам замовника, відсутність інших пропозицій до тендера, наявне діюче необхідне технічне, виробниче, кадрове забезпечення, а також актуальність даної роботи, ми пропонуємо підписати договір поставки обладнання (ротор та діафрагми циліндра високого тиску блоку 2 ХАЕС) між ДП "НАЕК "Енергоатом" та АТ "Укренергомашини".

Для виконання роботи із заміни ротора на новий не потрібно спеціально зупиняти енергоблок на кілька місяців, як зазначає автор. Цілком логічно, що заміна ротора може відбутися в плановому порядку під час передбаченого ремонтного періоду. Але новий ротор і діафрагми треба виготовити заздалегідь, до запланованого терміну ремонту, а для цього потрібен час - щонайменше 1 рік після укладення договору.

- У замітці порушувалося питання про несправність лопаток. Про що йдеться?

- Згідно з програмою імпортозаміщення, для заміни робочих лопаток 5 ступені низького тиску турбін К-1000-60/3000 виробництва "Силові машини", рф, з 2015 р. АТ "Укренергомашини" виготовляє за власним проєктом зазначені робочі лопатки з титанового сплаву. Наразі з 40 рядів лопаток на 5 зазначених турбінах на АЕС України вже замінено 21 ряд на лопатки, виготовлені АТ "Укренергомашини", які успішно експлуатуються, при цьому мають підвищений ресурс 160 тис. годин замість 100-110 тис. годин від минулого постачальника "Силові машини".

Публікація містить неправдиву інформацію, яка шкодить іміджу підприємства. Зокрема, не відповідають дійсності твердження, що "в перші ж дні його використання в турбіні пошкодилися лопатки", "Енергоатому" довелося зупиняти енергоблок", "викидати виготовлені Турбоатомом нові лопатки".

Насправді "Енергоатому" не довелося зупиняти енергоблок, оскільки пошкодження (дефекти) на деяких поверхнях лопаток виявлено під час огляду лопаток у плановий період ППР-2022. На момент огляду напрацювання лопаток становило 23 тис. годин, тобто кілька років, а не "в перші ж дні". За оцінкою фахівців, виявлені дефекти виникли внаслідок порушень технології та умов монтажу лопаток, який до того ж виконували без технічного супроводу представника АТ "Укренергомашини", як це мало бути згідно з договором. Усі інші 20 рядів лопаток, які монтувалися без порушення технології монтажу з технічним супроводом спеціалістів "Укренергомашин", перші з яких відпрацювали вже понад 60 тис. год. і не мають жодних зауважень в експлуатації. Жодного приводу "викидати" нові лопатки немає, адже АТ "Укренергомашини" пропонує виконати відновлення працездатності зазначених лопаток.

Щодо імпортозаміщення: цим питанням підприємство займається з 2010 року. Ми розробляємо інноваційні рішення та успішно їх застосовуємо на практиці як для українського, так і для світового ринку. Тож 2017 року генерального директора АТ "Укренергомашини" Віктора Суботіна затримали і тримали під арештом майже добу в РФ, а потім депортували через Польщу із забороною в'їзду в РФ. Це було зроблено згідно з 27 статтею федерального закону "Про порядок виїзду з РФ і в'їзду в РФ", пунктом першим, в якому говориться: "це необхідно з метою забезпечення обороноздатності, або безпеки держави, або громадського порядку...". Тоді Віктор Суботін прямував із відрядження до Казахстану із зупинкою в РФ для зустрічі з міністром енергетики Болгарії.

Ми боремося за свою перемогу кожен на своєму місці, колектив "Укренергомашин" на чолі з керівником працює безперервно з початку повномасштабного вторгнення. Працюємо і віримо в перемогу!

k-750-65-3000 k-1000-60-3000