У Харкові 15 листопада відбулося засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва "Захист прав та інтересів дитини через інтегровані програми підтримки в Харківській області", на якому обговорили захист прав дітей в умовах війни, повідомили в міськраді.

Також учасники засідання обговорили різні аспекти захисту прав та інтересів дитини, включно з реформуванням дитячих будинків, реалізацією різних освітніх проєктів, підтримкою сімейних форм виховання, відновленням шкіл тощо.

Заступниця Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан зазначила, що в Харкові вже 12 років працює міська комплексна програма "Назустріч дітям", основні заходи якої спрямовані на забезпечення захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За словами віцемера, у реалізації цієї програми надають значну допомогу міжнародні організації та фонди, і особливо цінною підтримка виявилася у воєнний час. Зокрема, завдяки співпраці муніципалітету з ЮНІСЕФ сім'ї в Харкові отримують зимовий одяг, дитяче харчування, засоби гігієни, планшети для навчання.

Світлана Горбунова-Рубан розповіла, що в Харкові до війни проживало близько 1,5 млн осіб, зокрема 220 тисяч дітей.

"Сьогодні ці цифри значно менші, але війна зробила так, що стало більше тих, хто потребує допомоги. Це майже 95 тис. дітей, серед яких 1,2 тисячі - з інвалідністю. Із 3,5 тисячі багатодітних родин у місті залишилася тільки тисяча, в яких виховується майже 6 тисяч дітей. Це ті сім'ї, які з різних причин не змогли виїхати з міста і потребують допомоги", - повідомила заступниця мера.

Чиновниця додала, що Харків живе, і в ньому обов'язково відбудують усе, що зруйнувала РФ, і харків'яни повернуться додому.