Оперативними групами фахівців ДУ» Харківський ОЦКПХ МОЗ " зараз проводиться санітарно-епідеміологічна оцінка територій деокупованих населених пунктів області.

Обстежено 16 населених пунктів на територіях– Великобурлуцької, Вільхуватської, Роганської, Дергачівської, Балаклійської, Золочівської ОТГ.

За результатами проведених досліджень 33 % зразків питної води централізованого водопостачання та 58% питної води нецентралізованого водопостачання не відповідали гігієнічним вимогам за мікробіологічними показниками епідемічної безпеки; 58% зразків питної води нецентралізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками.

У повідомленні наголошується, що у зв'язку з неможливістю експлуатації існуючих водопроводів у багатьох деокупованих населених пунктах в результаті пошкодження інфраструктури водопостачання, населення використовує воду з шахтних колодязів і трубчастих колодязів (так званих «свердловин»).

У зв'язку з цим фахівці нагадують, що згідно з багаторічними спостереженнями більше 40% досліджених проб води з таких джерел не відповідали гігієнічним нормативам як за мікробіологічними, так і за санітарно-хімічними показниками.

Безсумнівно, що військові дії негативно вплинули на якість води підземних водоносних горизонтів, з яких забирається вода за допомогою колодязів. Тому зараз вся вода з джерел нецентралізованого питного водопостачання повинна розглядатися як потенційно небезпечна, особливо щодо виникнення кишкових інфекційних захворювань.