У Київському районі Харкова зафіксовано випадок сказу, через що в частині міста введено карантин. Про це повідомили в ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області.

Ще в листопаді харків'янин підібрав на вулиці бездомного кота. 1 грудня кіт покусав господаря, а через кілька днів помер. Дослідивши труп тварини, ветеринари виявили антиген вірусу сказу.

У зв'язку з випадком сказу в частині Харкова введено карантин. Обмеження діють у селищі Жуковського на таких вулицях:

  • вул. Литвинівська;
  • вул. Фізкультурна;
  • пров. Фізкультурний;
  • вул. Ніколаєва.

У Держпродспоживслужбі нагадали, що домашніх тварин необхідно прищеплювати від сказу, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина - безкоштовна.

Прищепити тварин можна в дільничних ветеринарних клініках за такими адресами:

просп. Золочівська, 8-Б, тел. (067) 796-14-59;
вул. Фонвізіна, 19, тел. (050) 647-83-54 і (097) 445-26-46;
вул. Кемеровська, 1, тел. (067) 733-99-18;
вул. Сидора Ковпака, 1, тел. (066) 717-84-97.

У межах Харкова цього року вже виявляли сказ. Так, на початку листопада в промзоні на вулиці Роганській двох людей покусала хвора на сказ безпритульна собака. До того хвора тварина покусала людей на вул. Зубарєва в Роганському житловому масиві. За даними лабцентру, у Харкові випадки сказу виявлено вперше за два роки: перед цим випадок захворювання фіксували в середині 2021-го.

Сказ - інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему. Збудником є вірус, який передається під час укусу та через слину хворої тварини. Врятувати від сказу може тільки своєчасна вакцинація.

За словами лікаря-імунолога, завідувача лабораторії імунореабілітології Інституту мікробіології та імунології НАМНУ Андрія Волянського, для запобігання захворюванню можна також зробити профілактичну вакцинацію - три щеплення.

У жовтні в Харківську область завезли вакцину проти сказу людей. Її почали видавати в лікарні та поліклініки Харкова й області.