Під час російської окупації частини Харківської області у 2022 році мери деяких міст перейшли на бік РФ. 

Правоохоронці оголосили підозри ексмеру Куп'янська Геннадію Мацегорі, ексмеру Балаклії Івану Столбовому, ексмеру Вовчанська Анатолію Степанцю.

Про те, як ці люди допомагали російській армії, і чим вони займаються зараз, пише "Медіаграмотність у регіонах України".

Геннадій Мацегора

Мацегорі 45 років. Громадською діяльністю він займався з 2010-го. Був депутатом Куп'янської міськради від Партії Регіонів, з 2015-го - депутатом Харківської облради від партії "Відродження", з 2020-го мером Куп'янська від забороненої тепер в Україні партії "Опозиційна платформа - За життя". Він став першим керівником міста в Харківській області, який почав співпрацювати з РФ після вторгнення.

27 лютого 2022 року він заявив, що провів переговори з військовими РФ. Наступного ж дня Мацегора отримав від українських правоохоронців підозру в державній зраді. 

Мацегора залишився в Куп'янську, забезпечував росіян транспортом, житлом, паливом і їжею. У червні 2022 року він узяв участь у створенні незаконної військово-цивільної адміністрації на чолі з Віталієм Ганчевим. 

Через місяць росіяни прибрали Мацегору з керівної посади нібито через "саботаж і просування своїх меркантильних інтересів". Мацегора переїхав до Росії. 

У лютому 2023 року він створив профіль у російській соцмережі "Вконтакте", де підписався на групу, присвячену Володимиру Жириновському. Далі ж почав робити репости з груп, присвячених радянським часам. В Україні комуністична пропаганда та публічне використання радянської символіки заборонені.

Деякі репости містять підтримку військ РФ, що також в Україні переслідується в кримінальному порядку. Наприклад, Мацегора перепостив заяву місцевого губернатора, у якій пропонується "відтісняти українські війська від кордону".

Влітку 2023 року Мацегора отримав нову посаду в РФ - влаштувався керівником спорткомплексу "Георгіївський" у Старому Осколі Бєлгородської області. У минулому колишній мер десять років працював у рідному Куп'янську тренером із вільної боротьби.

Після отримання нової посади Мацегора проводить зустрічі з місцевими депутатами і відкриває дитячі турніри.

Іван Столбовий 

Івану Столбовому - 57 років. За час своєї громадської активності він побував членом кількох партій: "Партії регіонів" і "Опозиційного блоку" (ці партії в Україні заборонили), а також "Блоку Кернеса "Успішний Харків". 

У 1998-2002 і 2010-2015 роках він був депутатом Харківської облради. У 2020 році його обрали мером Балаклії від Блоку Кернеса.

Росіяни окупували Балаклею 3 березня 2022 року. За даними правоохоронців, 27 березня міський голова перейшов на бік РФ і погодився співпрацювати. Наступного дня він провів нараду, на якій агітував заступників виявляти лояльність до РФ. За деякими даними, цього самого дня він провів збори з місцевими жителями біля будівлі Балаклійського ліцею №1. Столбовий повідомив про те, що представники РФ роздаватимуть "гуманітарну допомогу" і братимуть участь у "налагодженні роботи комунальних служб Балаклії".

У квітні 2022 року від СБУ Столбовий отримав підозру в держзраді.

За інформацією голови Харківської ОДА Олега Синєгубова, Столбовий разом із сином - депутатом Харківської облради Павлом Столбовим - виїхав до РФ.

До грудня 2022-го Павло Столбовий продовжував значитися депутатом, поки "Блок Кернеса "Успішний Харків" не відкликав його мандат. 

Відтоді публічна інформація про Івана і Павла Столбових не з'являлася.

Анатолій Степанець

Анатолію Степанцю - 66 років.

Він також представляв різні партії. У 2010 році його обрали депутатом Вовчанської районної ради від Партії регіонів. У 2015 році - депутатом тієї ж ради, але вже від радикально протилежної за ідеологією політсили "Європейська Солідарність". 

У 2020 році Степанець став мером Вовчанська вже від партії ОПЗЖ (зараз заборонена). 

На початку повномасштабного вторгнення, коли росіяни вже зайшли в місто, Степанець заявляв про свою проукраїнську позицію. 

"Коли зайшли, відібрали прапор із кабінету і зняли з міськради. Але серце ж у мене не вирвали і совість не забрали. Ми були і залишаємося проукраїнськими", - розповідав Степанець 4 березня 2022 року журналістам "Суспільного".

На початку квітня в соціальних мережах російські воєнкори поширювали відео, на якому Степанця начебто затримують окупанти і на запитання "Слава Україні чи Росії?" він під примусом обирає другий варіант.

Містом тоді фактично керувала засуджена нині за допомогу РФ колишня заступниця Степанця Ольга Камінська. На суді жінка розповіла, що виконувала обов'язки очільника міста до 27 квітня 2022 року, бо Степанець нібито був на лікарняному. 

Степанець залишився в місті і на початку червня 2022 року підтримав створення незаконної окупаційної адміністрації на чолі з Ганчевим.

За участь у нараді з представниками РФ Степанець отримав підозру в державній зраді. Після звільнення Вовчанська він разом із Ганчевим переїхав до Бєлгорода, де залишився працювати в окупаційній адміністрації. 

24 серпня 2023 року Степанець був присутній на нараді, яку проводив Ганчев. На нараді розглядали плани РФ повторно окупувати Харківську область. А Степанець та інші колаборанти отримали завдання "надати детальний план затяжного перехідного періоду на російські стандарти для Харківської області".