У Донецькій громаді Ізюмського району мешканці, будинки яких постраждали від російських обстрілів, зможуть отримати від 20 до 30 тисяч гривень. Відповідну програму надання одноразової матеріальної допомоги власникам зруйнованих та пошкоджених будинків у громаді ухвалили нещодавно.

Як розповів "Слобідському краю" голова громади Анатолій Наздрачов, місцеві жителі, чиї будинки були пошкоджені під час ворожих обстрілів, отримують допомогу у вигляді будівельних матеріалів. Громада допомагає людям закривати розбиті вікна та ремонтувати дахи. А ось грошову допомогу від селищної ради видаватимуть, якщо зруйновано понад 50% житла – ці люди отримають по 30 тисяч гривень. Отримати 20 тисяч гривень зможуть мешканці, чиє житло отримало значні пошкодження – вибито вікна, двері, пошкоджено дах, частково пошкоджено фасад або несучі стіни.

Для отримання одноразової матеріальної допомоги заявник повинен звернутися з письмовою заявою до загального відділу Донецької селищної ради або електронною поштою zvgdonetsotg@ukr.net, додавши до заяви такі документи:

  • копія паспорта громадянина України;
  • копія облікової картки платника податків (за наявності);
  • копія документа, що підтверджує право власності на житло;
  • реквізити банківського рахунку (IBAN), на який буде нараховано одноразову матеріальну допомогу;
  • інформаційне повідомлення про пошкодження/знищення житла (зокрема з порталу "Дія");
  • копія акта візуального огляду пошкодженого об'єкта, складеного комісією з обстеження пошкодженого/зруйнованого майна.

"Я розумію, що це невеликі гроші. Але ми робимо все, щоб допомогти нашим мешканцям. Ці гроші виділяються окремо, не враховуючи ті, що люди можуть отримати від держави та міжнародних організацій", - зазначив Анатолій Наздрачов.

Як ще у Харківській області можна отримати гроші за зруйноване житло

► жителі Малоданілівської громади можуть отримати по 2000 євро на ремонт розбитих будинків. Важлива умова для отримання такої допомоги – люди збираються жити у цьому будинку взимку. Подробиці - за посиланням,

► Червоний хрест виділяє постраждалим людям на ремонт будинків за 25 тисяч гривень. Вже складено список із 3 030 будинків, які потребують ремонту. Згодом список планується розширити до 10 тисяч позицій. Докладніше - у цьому матеріалі,

► механізму відшкодування за втрачене під час війни майно в Україні поки що не існує, але уряд та юристи закликають збирати дані щодо руйнувань. Вся інформація та покрокова інструкція - тут.