Жителі Малоданілівської громади можуть отримати по 2000 євро на ремонт розбитих будинків. Про це повідомив голова громади Олександр Гололобов.

"З'явилася можливість відновити ще 100 будинків. Умови для ремонтів - наявність руйнувань другої категорії (руйнування масштабніші, а не тільки вікна) та можливість швидкого відновлення", - зазначив Гололобов.

За його словами, важлива умова для отримання такої допомоги - люди збираються жити у цьому будинку взимку.

Для участі у програмі необхідний власник й такі документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • правовстановлюючий документ додому;
  • технічний паспорт.

Наступного тижня працюватиме комісія з обстеження будинків, що потрапили в програму, та розрахунку вартості ремонтів.

Бюджет для кожного будинку - близько 2 тис. євро.

Як розповів голова громади, вже складено попередній список будинків - із тих, де було задокументовано руйнування. З тими, кого немає в цьому списку, але хто має акт руйнувань, зв'яжуться пізніше.

Обстріли Малоданілівської громади розпочалися з 10-го дня війни. Російські війська били по Черкаській Лозовій, Лісному й Малій Данилівці. Внаслідок постійних обстрілів тут зруйновано багато будинків, часто траплялися пожежі.

Весною із сіл Малоданілівської громади виїхали майже всі жителі. За словами Гололобова, із селища Лісного виїхали близько 90% мешканців, з Черкаської Лозової - близько 70%, із Малої Данилівки - близько 75%. Водночас у деяких інших населених пунктах, де є дачні кооперативи, людей побільшало: це Караван, Лужок, Чайківка.

У жовтні стало відомо, що деякі мешканці Харківської області отримають гроші на ремонт будинків, розбитих війною. Як повідомив Червоний хрест, організація виділить потерпілим 25 тисяч гривень. Вже складено список із 3 030 будинків, які потребують ремонту. Згодом список планується розширити до 10 тисяч позицій. Така допомога призначена для тих, чий будинок був пошкоджений лише частково і в ньому можна буде жити після невеликого ремонту.