У Харкові змінилася схема руху на колі на проспекті Гагаріна, відомому серед автолюбителів як "клумба". Про це розповів автоексперт та ведучий каналу BardachokTV Олександр Трепетін.

Так, при в'їзді на коло з усіх боків з'явилися знаки 5.16 "Напрямок руху смугами". Наразі діють інші правила проїзду кола: змінилася рядність при в'їзді на коло та порядок з'їзду з нього.

Відповідно до знаків, для в'їзду на коло з Гімназійною набережною та від Подільського провулка (з мосту) тепер є лише по дві смуги. При цьому по розмітці там смуг - три, але знаки мають пріритет над розміткою. Тому водії мають керуватися саме ними.

Напрямок руху смугами тепер буде таким:

  • з лівої смуги не вдасться повернути праворуч на першому перетині. Це вважатиметься порушенням. Така зміна особливо незручна для тих, хто виїжджає на коло з боку цирку.
  • для всіх тепер заборонено повертати ліворуч із набережної - на міст або у бік метро "Проспект Гагаріна", - рухаючись у правій смузі.

Нові знаки не дуже помітні, особливо якщо їхати з боку цирку.

Докладніше про зміни та ризики, пов'язані з ними, - у відеосюжеті.

У поліції зазначають, що останнім часом у Харкові побільшало людей, а відтак - машин та аварій. Відсутність вуличного освітлення, хоча це, безсумнівно, військова необхідність, лише посилює ситуацію, тому і водіїв, і пішоходів закликають особливо ретельно бути обережними і не порушувати правила дорожнього руху.