Поліція Харківської області відловила кількох колаборантів. Про це повідомив начальник Слідчого управління обласної поліції Сергій Болвінов.

До рук правоохоронців потрапив якийсь Олексій із Харкова, який вирізнявся неправомірною активністю у заблокованій для українських користувачів соціальній мережі Однокласники.

“На своїй сторінці в “Однокласниках” підтримував російський світ цитатами про Берлін у 1945 та підтримуючи штурм Росією “Азовсталі”, - повідомили у поліції.

Громадянин дозріває у скоєнні злочину, передбаченого ч.1, ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Андрій із Южного попався у розмовах зі знайомими. Розмова відбулася наприкінці вересня. Чоловік розповідав своїм приятелям, що "Україна має приєднатися до Росії". Знайомі вирішили здати балакучого громадянина поліції. Але Андрій розгорнув незаконну агітацію і серед поліцейських, наговорив на кримінальне провадження за ч.1, ст.111-1 (колабораційна діяльність).

Ігор із Хотомлі під час окупації рідного села підтримував армію РФ, переконував місцевих жителів, що територію України обстрілюють ЗСУ та закликали інших громадян співпрацювати з окупантами.

Олена з Артемівки у рідному селі закликала мешканців змінювати українські паспорти на російські, переоформлювати земельні ділянки тощо. 9 вересня (під час деокупації) вона зникла і де перебуває – невідомо.

Олексій із Краснограда в березні на своїй сторінці в "Однокласниках" публікував цитати Кадирова, освідчувався в любові до Росії, а також поставив на аватар літеру Z. Він усе видалив у квітні, але це не врятувало його від кримінального провадження.

Олексій із Балаклії проштрафився більше. Влітку він обійняв незаконну посаду спеціаліста з екології та природних ресурсів окупаційної адміністрації. Відомо, що він підключав та налаштовував гучномовці у Балаклії. Підсумок незаконної діяльності – підозра за ч.6 ст. 111-1. Громадянину загрожує позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років.

А у Куп'янську СБУ затримала робітницю податкової, яка під час окупації збирала з місцевого населення гроші для РФ. Підозрювана працювала у податковій до окупації. Після приходу в Куп'янськ військ РФ вона не залишила робоче місце, а продовжувала працювати, тобто співпрацювала з окупаційною адміністрацією.

Встановлено, що на новій посаді підозрювана брала участь у нарадах із підприємцями району, під час яких схиляла їх до сплати податків на користь РФ. Жінка переконувала своїх колег-податківців, що залишилися на окупованій території, переходити на бік ворога та розпочинати роботу в незаконних податкових органах окупантів.

Співробітники СБУ виявили та вилучили службові документи незаконної податкової служби, що підтверджують злочинну співпрацю підозрюваної з військами РФ. Правоохоронці затримали громадянку 12 жовтня біля Куп'янська після звільнення міста від військ РФ. Їй оголошено про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. За такий злочин їй загрожує позбавлення волі на 15 років або довічне ув'язнення, а також конфіскація майна. Вирішується питання щодо обрання затриманих заходів у вигляді тримання під вартою.

Обласна поліція розслідує 152 кримінальні провадження з колабораційної діяльності. З 24 лютого про підозру повідомили 74 колаборанти, 38 справ уже направили до суду.

Ще одного колаборанта із Куп'янського району затримало Державне бюро розслідувань. Головний державний інспектор митного поста "Куп'янськ" Харківської митниці добровільно погодився співпрацювати із загарбниками. Окупанти доручили чиновнику керувати житлово-комунальним господарством. Після свого призначення підозрюваний організував знищення державної символіки України на території району та її заміну російською, а також брав участь у створенні пропагандистських матеріалів для російських медіа.

Після звільнення Куп'янського району Збройними силами України чоловік намагався ховатися, але його затримали працівники ДБР. Затриманому повідомило підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 10 років.