У Харківській області росіяни розстріляли полоненого українця, повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Співробітники СБУ встановили причетність до ще одного військового злочину командира бригади "Призрак". Ця бригада є військовим підрозділом так званої "ЛНР". 

57-річний військовий на прізвисько "Шаман" з перших днів війни брав участь в окупації Харківської області. Встановлено, що він жорстоко поводився з українськими військовополоненими, бив їх і катував, позбавляв медичної допомоги, а також віддавав накази робити те саме підлеглим.

У березні 2022 року, під час окупації села Вільхівка в передмісті Харкова, "Шаман" віддав наказ своїм підлеглим вбити полоненого українського військового, який був важко поранений. Воїна застрелили з автомата.

"Шаману" заочно повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 28 і ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчинене групою осіб). Підозрюваному загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі.

У лютому цього року "Шаману" було оголошено підозру в іншому воєнному злочині - жорстокому поводженні з мирними жителям під час окупації частини Харківської області.

На кінець минулого року Харківська область була лідером за кількістю катівень, створених російськими військами. У Національній поліції таких нарахували в регіоні 25. Каземати були створені у Вовчанську, Куп'янську, Ізюмі, Балаклії та інших окупованих раніше населених пунктах.