Багатофункціональний центр біля Саржиного Яру будувати не будуть. Про це повідомили в міськраді.

За словами заступника директора Департаменту житлово-комунального господарства Євгена Пасенова, мер Харкова Ігор Терехов поставив завдання скасувати тендер.

Найближчим часом буде оголошено інший - на будівництво сучасного укриття, здатного витримати ракетний удар. Паралельно з цим шукають нове місце для будівництва такого укриття - не поруч із Саржиним Яром.

У міськраді закликали харків'ян узяти участь у виборі такого місця.

Учора, 13 серпня, у Саржиному Яру відбувся "пікнік", на який зібралися харків'яни, які виступали проти забудови зеленої зони. Активісти збирали підписи проти забудови, склали звернення до президента Володимира Зеленського та Харківської міської ради. Харків'яни, серед яких була й Ольга Клейтман (керівниця архітектурної студії SBM Studio, що займалася проєктом реконструкції Саржиного Яру 2020 року), зазначали, що будівництво може зруйнувати екосистему парку.

Багатофункціональний центр планували побудувати в санітарній зоні, прилеглій до проспекту Науки біля метро "Ботанічний сад", не на території Саржиного Яру. Повідомлялося, що три чверті центру перебуватимуть під землею, і його можна буде використовувати як бомбосховище і як освітній простір.

Кошти на будівництво - 180 млн грн - виділила держава, з Фонду ліквідації наслідків військової агресії РФ. Місто фінансує тільки проектну документацію.