Власник АТ "Мегабанк" Віктор Суботін звертатиметься до правоохоронних органів у зв'язку з використанням директором-розпорядником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світланою Рекрут автомобілів банку, що перебуває в процесі ліквідації. Про це він сказав у коментарі УНН.

"Я це прочитав у новинах, що на автомобілі, який пройшов трохи більше ніж 3 тис. км, який коштував як новий автомобіль, який можна було продати, і ці гроші спрямувати на заборгованість перед кредиторами "Мегабанку", - цей автомобіль експлуатували, і, на жаль, він уже цих грошей не вартий", - зазначив Суботін.

Він заявив, що активи "Мегабанку" зараз розпродаються за сильно заниженою ціною, а робота Фонду гарантування вкладів фізичних осіб загалом не відповідає своїй назві.

"З огляду на те, як вони розпродають майно банків, що перебувають у стадії ліквідації. У середньому вони (Фонд - ред.) розпродають активи, які були забезпечені заставами, за 10% від кредитної заборгованості. От скажіть - як можна гарантувати вклади людей, які вклалися в депозити свого часу, якщо за 10% розпродаються активи?" - додав Суботін.

Водночас, за його словами, "Мегабанк" як банк, який перебуває в процесі ліквідації, нічого з цим зробити не може.

"Хочу вам сказати відверто, що я як власник банку, який перевели в процес ліквідації, готую заяви і буду їх подавати в правоохоронні органи - щоб вони розібралися", - наголосив Суботін.

Під час журналістського розслідування, яке проводив УНН, з'ясувалося, що Світлана Рекрут у 2023 році провела за кордоном або в дорозі туди чи назад понад 100 днів, тобто майже половину всіх робочих днів року. У 2022 році її поїздки сумарно становили понад 80 днів. Водночас пресслужба ФГВФО у 2022-2023 роках повідомляла лише про три міжнародні заходи, які відбувалися за кордоном за особистої участі Світлани Рекрут.

Крім того, під час розслідування УНН дізнався, що Світлана Рекрут неодноразово використовувала для поїздок за кордон два автомобілі Toyota Camry, які належать "Мегабанку", що перебуває в процесі ліквідації з липня 2022 року. Одним з автомобілів вона почала користуватися в жовтні 2022 року.

Відповідно до закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", майном банку, що перебуває в процесі ліквідації, може користуватися з метою економії виключно представник ФГВФО, який входить до складу тимчасової адміністрації. За даними сайту Youcontrol, Світлана Рекрут не є уповноваженою особою від ФГВФО на ліквідацію АТ "Мегабанк". Наразі від Фонду ліквідацію здійснює Ірина Біла.