В селі Медведівка Кегичівської громади на чоловіка накинувся скажений кіт, якого той відмовився прищеплювати. Тварина померла наступного дня. Тепер у селі оголошено двомісячний карантин, повідомили в Держпродспоживслужбі.

30 листопада 2023 року ветеринари проводили вакцинацію від сказу всіх тварин у селі. Тоді вони зробили щеплення 111 собакам та 64 котам. Саме тоді чоловік відмовився щеплювати своїх тварин. Зараз його 2 собакам, 3 котам та корові зробили щеплення.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання спільне для людини й теплокровних тварин, яке уражає центральну нервову систему та пошкоджує нейрони головного та спинного мозку. Збудником сказу є вірус, який передається не лише при покусі, а й при ослиненні, тобто якщо людини навіть просто торкнулася хвора тварина й на шкіру потрапило трішки слини, то крізь найменші садна та ранки вірус проникає в кров. Хвороба є смертельною, але її можна попередити. Щеплення тварин від сказу залишається єдиним засобом запобігання цьому захворюванню.

Нещодавно чоловік із Чугуївського району, який захворів на сказ через укус кішки, помер у лікарні. Відомо, що тварина не була щеплена від сказу. Також випадок сказу нещодавно зафіксовано в селі Стулепівка Нововодолазької громади.

Загалом у Харківській області з 2023 року сказ виявляли в усіх районах. Серед хворих були кішки, собаки, лисиці, бики, кози, куниці. У 2024 році проблема поширювалася - тільки у Лозівській громаді у січні було зафіксовано 4 випадки сказу у домашніх тварин.

Як попередити сказ - читайте тут.