Усім жителям села Леб'яже в Чкаловській громаді відмовили в компенсації за зруйноване житло. Про це повідомляє "Слобідський край" із посиланням на секретаря робочої комісії з відбудови Чкаловської селищної військової адміністрації Ганну Сиротіну.

Село Леб'яже Чугуївського району розташоване за 26 кілометрів по трасі від Чугуєва. До війни тут проживало понад 1,7 тис. осіб. 

Причина відмови в компенсації - технічний збій.

"Така прикрість сталася через те, що село Леб’яже у Харківській області не одне. З подібною назвою є село у Зачепилівській громаді. Тож програма спрямувала заяви не на Чкаловську, а на Зачепилівську громаду. Тому всім будуть відмовляти через технічний збій у програмі. Зі свого боку ми зробили все необхідне, аби ситуацію виправити", - заявила Ганна Сиротіна.

Наразі всіх мешканців села Лебедине просять тимчасово припинити подавати заяви за пошкоджене майно. 

Люди, у яких через російські обстріли або бої було пошкоджено житло, можуть отримати гроші на відновлення за держпрограмою "єВідновлення". Як отримати гроші на ремонт - у нашому матеріалі.

Пошкоджене житло розділили на три категорії:

  • те, яке зазнало невеликих пошкоджень;
  • таке, що потребує капітального ремонту;
  • таке, що не підлягає відновленню.

На першому етапі компенсацію виплачують тим, чиє житло постраждало незначно. Спочатку максимальна сума становила 200 тис. грн. Згодом суми збільшили:

  • для жителів багатоповерхівок - до 350 тис. грн.;
  • для власників приватних будинків - до 500 тис. грн.

Потім стартував другий етап виплат. Компенсацію можуть отримати ті, чиє житло потребує капітального ремонту. На кінець вересня на Харківщині заявки на другий етап "єВідновлення" подали майже 1,5 тис. осіб.