Сьогодні укриття є в 117-ти школах Харкова. Як повідомила директорка міського Департаменту освіти Ольга Деменко, саме стільки навчальних закладів мають акти про включення до переліку найпростіших укриттів. Загалом у Харкові - близько 200 шкіл.

Раніше в.о. керівника облуправління ДСНС Сергій Чабань заявив, що в навчальних закладах Харкова є тільки сім укриттів, які рятувальники визнали придатними для використання. Деменко його слова категорично спростувала.

Крім того, за її словами, вже капітально відремонтовано укриття в 51-й школі. Вони обладнані всім необхідним - входами і виходами, вентиляцією, системою оповіщення, санвузлами. Такі укриття, каже Деменко, є в школах на вулицях Дерев'янка, Римарській, Ахсарова та інших.

Чиновниця також додала, що найпростіше укриття може бути скромним, але при цьому відповідати всім вимогам. Мер Харкова Ігор Терехов розповів, що до 1 вересня планується підготувати 85 укриттів, які мають відповідати необхідним нормам.

Ольга Деменко підкреслила, що в разі повітряної тривоги в укриттях дітей навчати не будуть.

За її словами, якщо школи Харкова з 1 вересня почнуть навчання у змішаному форматі, діти, які перебувають за кордоном, займатимуться дистанційно, а решта - за партами за бажанням батьків. Відповідальність за дитину, якщо вона перебуває вдома, несуть батьки, а якщо в школі - то керівництво навчального закладу.

Нагадаємо, у Харкові та області з 1 вересня дозволили відкрити школи, дитячі садки та виші за умови, що там є укриття, які відповідають нормам. Також у них мають бути шляхи евакуації, запаси води та медикаментів.

На брифінгу 12 липня голова ХОВА Олег Синєгубов заявив, що в Харкові, найімовірніше, можливе лише комбіноване навчання.