Командувачем оперативного угруповання військ "Харків" призначено бригадного генерала Михайла Драпатого. Про це пише РБК-Україна з посиланням на ОСГВ "Хортиця".

З початку квітня 2024 року цю посаду обіймав Юрій Галушкін.

Михайло Драпатий - бригадний генерал ЗСУ

З 2014 року брав участь в АТО на посаді командира 2-го механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади. Того ж року вступив до Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. Незабаром перевівся на заочну форму навчання і повернувся в зону АТО - у складі 30-ї окремої механізованої бригади (Новоград-Волинський), де до кінця літа 2016 року служив на посаді начальника штабу - першого заступника командира бригади.

У серпні 2016 року призначений командиром 58-ї окремої мотопіхотної бригади (Конотоп), яка займала позиції в Авдіївці та Ясинуватському районі Донецької області. 

Під час повномасштабного вторгнення РФ до січня 2024-го очолював оперативне угруповання "Херсон". У лютому 2024 року призначений заступником начальника Генштабу з підготовки військових. 

У травні 2024 року, після початку нового наступу російських військ на півночі Харківської області та створення загрози Вовчанську, очолив ОГВ "Харків". Паралельно Драпатий залишається на посаді заступника начальника Генерального штабу ЗСУ.

Оперативне угруповання військ "Харків" - це об'єднання Сухопутних військ ЗСУ. Входить до складу оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця". Створено під час повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року. Частини угруповання брали участь у Харківському контрнаступі.

Російські війська почали новий наступ на півночі Харківської області 10 травня. Станом на 13 травня ЗСУ ведуть бої за Вовчанськ. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни задіяли для наступу на місто до 5 батальйонів. Українські сили завдають їм значних втрат - понад 100 осіб за останню добу.

Голова міської військової адміністрації Вовчанська Тамаз Гамбарашвілі повідомив, що станом на 18.00 вчора, 12 травня, усі вулиці Вовчанська контролюють ЗСУ, російських військових у місті немає.

У Генштабі зазначили, що загалом на Харківському напрямку оперативна обстановка залишається складною і динамічно змінюється. Ведуться бойові дії за кількома напрямками.