Встановлена особа окупаційного «коменданту» Балаклії, який катував мешканців міста. Як повідомив прес-спікер Харківського облуправління СБУ, фігурантом є військовий комендант Калінінградського гарнізону РФ із позивним Граніт, який на початку війни увійшов до складу окупаційної армії.

У березні минулого року він приїхав до захопленої на той час Балаклії, де координував дії російських військових та бойовиків «л/днр» з поширення кремлівського режиму в місті.

Згодом його призначили «комендантом» Балаклії. На цій «посаді» він організовував незаконні затримання місцевих жителів.

За наказом Граніта українців звозили до створеної агресором катівні, яку облаштували у будівлі райвідділу поліції. Там людей піддавали жорстоким тортурам, а також тривалий час тримали без їжі та води. Деякі з потерпілих й досі вважаються зниклими безвісті.

Граніт особисто допитував незаконно ув’язнених, застосовуючи до них психологічне та фізичне насильство, погрожував вбивством, а також примусовою депортацією їхніх родичів до РФ.

Під час звільнення міста окупаційний «комендант» втік до РФ, де переховується від правосуддя.

Йому заочно повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності.