У Харкові можуть з'явитись пішохідні квартали. Про це в інтерв'ю виданню "Думка" розповів історик архітектури Макс Розенфельд - член експертної групи харківських архітекторів, які співпрацюють із Фондом Нормана Фостера у розробці Генплану міста.

За його словами, зараз розглядається можливість створення у місті не лише пішохідних вулиць, а й пішохідних кварталів. Наприклад, це можуть бути маршрути від Подолу, від "Стрілки", від вулиці Ковальської до оперного театру та "Дзеркального струменя". Все це - тихий історичний центр.

Як зазначив Розенфельд, багато вулиць до війни претендували на те, щоби стати пішохідними, це:

  • Донця-Захаржевського;
  • Гоголя;
  • Квітки-Основ'яненка;
  • Воробйова;
  • пров. Воробйова.

Тепер архітектори вирішили розширити пішохідну географію. Проект пішохідних кварталів назвали "Котел".

У всьому світі пішохідні вулиці - звична справа. Зазвичай там знаходяться архітектурні пам'ятки, книгарні, театри, тераси та бутіки.

Строгет - найдовша пішохідна вулиця в Європі, і знаходиться вона у Копенгагені. Її довжина складає більше кілометра, тут розташовані модні бутіки знаменитих дизайнерів та безліч визначних пам'яток датської столиці. Пішохідною вулиця стала у 1962 році.

Кернабі-стріт - невелика пішохідна вулиця в Лондоні, розташована в районі Сохо. У 1960-х вулиця була центром незалежної моди. Щорічно вулицю відвідують понад 30 млн туристів, які приїжджають сюди за покупками.

Найвідоміша пішохідна вулиця Барселони - Ла Рамбла - вважається символом міста та тягнеться від площі Каталонії до площі Портал де ла Пау, де встановлено пам'ятник Христофору Колумбу. Крім сучасного торгового центру, розташованого прямо на воді Барселонського порту, тут збирається багато артистів. Вулиця також є місцем збирання вболівальників ФК "Барселона".

Пішохідна вулиця Істіклаль, розташована в історичній частині Стамбула, приваблює як шоперів, так і любителів історії. На цій вулиці розташувалося безліч різноманітних магазинів, готелів, художніх галерей, кінотеатрів, дорогих ресторанів, кафе та розважальних закладів. Саме тому Істіклаль багатолюдна у будь-який час дня та ночі.