Ексдиректор харківського комунального підприємства "Комплекс із вивезення побутових відходів" (КВПВ) Фазіль Аббасов проведе 3,5 року у в'язниці. Про це повідомили у Спеціальній антикорупційній прокуратурі.

Справа Аббасова тягнеться із січня 2022 року. Тоді Національне антикорупційне бюро повідомило Аббасову про підозру у зловживанні службовим становищем. За версією детективів, 2016 року Аббасов після проведення тендера на закупівлю сміттєвих контейнерів протиправно вніс зміни до тендерних умов. Це призвело до того, що КП, яким керував Аббасов, переплатило постачальнику 1 млн грн. Також слідство встановило, що частину цих коштів фірма-постачальник перерахувала на рахунки компанії, бенефіціарним власником якої і був Аббасов.

Аббасова обвинувачували за ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем) КК України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

► 21 вересня 2022 року Вищий антикорупційний суд виправдав Фазіля Аббасова. Рішення ухвалила колегія суддів під головуванням Євгена Крука.

► 11 серпня 2023 року Апеляційна палата ВАКС виправдувальний вирок суду першої інстанції скасувала, визнала Аббасова винним і призначила йому покарання - 3,5 року позбавлення волі.

► 12 грудня 2023 року Касаційний кримінальний суд Верховного Суду підтвердив вирок Апеляційної палати ВАКС.

Постанова Верховного Суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

Фазілю Аббасову 64 роки. Народився в Азербайджані. У Харкові закінчив інженерно-економічний інститут. У 1993-2006 роках був генеральним директором спільного українсько-російсько-білоруського підприємства АТ "Спекс", яке виготовляло теплообмінну апаратуру. Потім до 2015 року був радником з економічних питань харківських мерів Михайла Добкіна і Геннадія Кернеса. Двічі обирався депутатом міськради - у 2010-му від Партії регіонів, у 2015-му від партії "Відродження". З 2015 року керував КВБО.