Священик із Харківської області благословляв російську військову техніку. Як повідомили в обласній прокуратурі, наприкінці липня 2022 року в окупованому смт Дворічна Куп'янського району відбувся публічний релігійний захід з нагоди Дня Хрещення Русі, який проводив настоятель одного із храмів Ізюмської єпархії УПЦ. Він благословляв російських військових та їх техніку.

Настоятель дав вказівку знімати акцію на камеру для оприлюднення в проросійських медіаресурсах.

Під час визволення Харківської області священик разом із сім'єю втік на територію РФ, де зараз є настоятелем одного з російських храмів. Йому заочно повідомили про підозру за фактом виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі терміном від 5 до 8 років.

На бік РФ перейшов і колишній Митрополит Ізюмський та Куп'янський УПЦ (МП) Єлисей (у світі – Олег Іванов). Під час окупації Ізюмського району він співпрацював із росиянами та заявляв, що не виконуватиме рішення собору УПЦ, який засудив російську агресію. Він отримав російський паспорт, а під час визволення Ізюма – втік до РФ.

У листопаді 2022 року Єлисея відсторонили з посади митрополита і позбавили звання "Почесний громадянин Ізюма". Замість Єлисея Ізюмську єпархію очолив Преосвященніший Іоанн.