Харків на 100% готовий до нового опалювального сезону, але він буде дуже важким. Про це учора, 11 жовтня, на прес-конференції заявив міський голова Ігор Терехов.

За його словами, для підготовки до сезону було зроблено дуже багато, але не все залежить від міста та містян.

«Ми маємо інформацію від розвідки, що агресор буде цілеспрямовано знищувати енергоінфраструктуру, тепломережі, системи подачу води. Буде важко. Бо йде війна. Але в нас є плани А, Б та плани на випадок обстрілів, - сказав мер.

Він наголосив, що газ у новому опалювальному сезоні у міста буде: про це є домовленість з НАК «Нафтогаз України». Заплатити за газ треба буде 4,2 млрд грн.

«При цьому в мешканців зараз не ті доходи, що були до війни; хтось може оплачувати комунальні послуги, хтось - ні. Це виклик, але ми крок за кроком буде закривати транші та оплачувати газ. Щось візьме на себе міський бюджет, щось будуть проплачувати харків’яни», - сказав мер.

За нормами опалювальний сезон має розпочатися, коли протягом трьох днів середньодобова температура тримається на рівні нижче 8 градусів тепла. Зазичай це трапляється приблизно 15 жовтня.

Останніми днями в Харкові було доволі холодно, але із сьогодні прогнозують потепління – до 18 градусів вдень. Така погода триматиметься до понеділка, далі знову похолодає.

Минулого року через російські ракетні удари по інфраструктурі Харків пережив кілька блекаутів, коли не було не лише світла, але й опалення та води.  Систему опалення в місті довелося перезапускати вісім разів. Віялові відключення світла тривали до квітня. За даними "Укренерго", після минулої зими у регіоні пошкоджено 75% енергооб'єктів.