Кожна зупинка-укриття у Харкові коштує майже 800 тисяч гривень. Про це свідчать дані порталу Prozorro.

Шість угод на придбання тимчасових укриттів "Захист" уклало комунальне підприємство "Міськелектротранссервіс" з компанією "Сітірейл Технолоджі".

За документацією, зупинки-укриття з'являться на

  • вул. Кузнечній, 1/41,
  • пр. Гагаріна, 244,
  • Героїв Праці, 49,
  • пр. Науки, 43 (дві), і одна там уже стоїть,
  • пр. Ювілейному, 85.

Майже всі зупинки-укриття місто купує за ціною 783 тисячі гривень, крім однієї – на Ювілейному - вартість якої становитиме понад мільйон гривень. Усі зупинки мають поставити до 21 листопада.

За даними порталу YouControl, компанія "Сітірейл Технолоджі" зареєстрована у 2006 році. Керівником організації є Вадим Сінгуцький. Розмір статутного капіталу складає 37500,00 грн. Головна діяльність компанії – будівництво доріг та автострад, інші – неспеціалізована оптова торгівля, діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування у цих галузях, будівництво житлових та нежитлових будівель. Організація не перебуває у процесі припинення станом на 11 жовтня.

Перша зупинка-укриття з'явилася у Харкові в серпні, після того, як армія РФ прицільно била по зупинкахтранспорту вранці, і на них гинули люди. Тоді, за заявами мера Харкова Ігоря Терехова, у місті передбачалося поставити 25 зупинок-сховищ у людних місцях. До встановлення першого укриття були проведені випробування - як виявилося, бетонна конструкція витримує не тільки вибух від боєприпасу, що розірвався поруч, а й пряме влучення снаряда.

За даними мерії, у зупинках-укриттях повинен бути безкоштовний Wi-Fi, а також екран, за допомогою якого пасажири зможуть побачити громадський транспорт, що під'їжджає. Укриття має модульну конструкцію, тому залежно від району та пасажиропотоку його розміри можуть змінюватись, але загалом у ньому може перечекати небезпеку до 30 осіб.