У Харкові обстежують укриття для населення. Відповідне розпорядження підписав міський голова Ігор Терехов.

Йдеться про підвальні приміщення. Проводитиме перевірку департамент житлово-комунального господарства, департамент взаємодії з правоохоронними органами та цивільним захистом міськради, КП "Жилкомсервіс", а також представники ДСНС. Після перевірки складуть акт оцінки об'єкта (будівлі, споруди чи приміщення) щодо можливості його використання для укриття населення.

Хоча про підготовку підвалів та укриттів до можливої ​​надзвичайної ситуації заговорили ще в лютому, до вторгнення, насправді виявилося, що деякі з них не пристосовані до перебування там людей. А деякі підвали взагалі були закриті орендарями або комунальниками.

У липні директор департаменту цивільного захисту населення ХОВА Іван Сокіл визнав, що до початку війни не всі укриття у Харківській області були готові до використання. Сокіл тоді запевняв, що вже до літа всі захисні споруди повністю пристосовані для захисту від авіаударів та артобстрілів. Він закликав харків'ян йти до "Жилкомсервісу", якщо є питання щодо стану підвалу.

У Харкові понад 300 укриттів та майже 4000 підвалів у житлових будинках. Щоб знайти найближче бомбосховище у Харкові, можна скористатися картою ДСНС, де відзначені укриття. Жителі, в будинках яких немає відповідних укриттів, можуть сховатися в сусідніх будинках або прилеглих станціях метро. Воно працює як укриття, навіть коли зупинено для перевезень пасажирів, як це було в понеділок після масованого ракетного обстрілу з боку РФ, коли Харків виявився знеструмленим.