У Харківській області перевіряють внутрішньо переміщених осіб і людей, які дали їм житло, повідомили в Зміївській міськраді.

У громаді працює спеціальна комісія, яка перевіряє домоволодіння, що отримують державну компенсацію за програмою "Притулок" за розміщення внутрішньо переміщених осіб. За програмою власники будинків, які розмістили переселенців, отримують 30 грн. за кожну людину на добу. У місяць за одну людину - 900-930 грн.

На засідання комісії 11 липня запросили господарів тих домоволодінь, у яких під час перевірки фахівці не застали вдома переселенців. Такі перевірки проводяться систематично, в усіх старостинських округах громади. 

У звітах, які господарі подають до управління соціального захисту до 5-го числа кожного місяця, потрібно вказувати фактичну кількість днів, коли внутрішньо переміщені особи проживали в будинку. Адже часто, переселенці виїжджають до своїх домівок, або у справах, а у звітах господарі цих фактів не фіксують, отримуючи компенсацію за всі календарні дні місяця.

Двоє господарів на комісію не з'явилися, ще кілька - викликалися повторно. Під час перевірки домоволодінь було встановлено факти, які вказували на те, що внутрішньо переміщені особи в будинках не проживають, але їхні господарі щомісяця подають звітність та отримують кошти від держави. 

Комісія ухвалила рішення направити три заяви до правоохоронних органів з метою перевірки фактичного місця проживання переселенців. Якщо буде встановлено, що переселенці в будинках не проживають, власників будинків, які отримують компенсацію буде притягнуто до кримінальної відповідальності за шахрайство.