Помер академік Микола Панов – видатний вчений-правознавець, який брав участь у написанні Конституції України. У Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого повідомили, що вчений помер 12 квітня 2023 року на 83-му році життя.

Микола Панов – уродженець Первомайського району Харківської області. 1966 року закінчив Харківський юридичний інститут (зараз – Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого). У 1965-1970 роках працював слідчим прокуратури Чугуївського району. З 1970 року працював у юридичному інституті (університеті), де пройшов шлях від асистента до професора. З 1987 по 2007 роки був проректором з наукової роботи, з 2000 по 2020 рік – завідувачем кафедри кримінального права № 2, з 2020-го – професором цієї кафедри. Був академіком Національної академії правових наук. України.

Вчений брав участь у розробці проекту Конституції України, проектів різних законів.

“Пішла з життя чудова, добра, чуйна людина, вчений, для якого наука була сенсом життя. Микола Іванович Панов багато зробив для становлення та розвитку Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Вчений з великої літери, який володів унікальним мисленням, був видатним фахівцем, цілеспрямованим керівником і взірцем самовідданого служіння науці. Для багатьох студентів та аспірантів він став наставником і вчителем, прикладом справжнього вченого”, - йдеться у повідомленні юридичного університету.

Колектив університету висловив щирі співчуття рідним та близьким Миколи Панова.