2,4 мільйона жителів, із яких 524 тисячі – внутрішньо переміщені особи, зараз проживають у Харківській області.  Про це в інтерв’ю виданню "LIGA.net" повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. До повномасштабного вторгнення в регіоні проживали 2,7 мільйона людей, із яких майже 2 мільйона – харків’яни.

За словами Синєгубова, така кількість населення у прифронтовій області зумовлена як поверненням жителів області до своїх домівок, так і збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб, які переїздять із прикордонних, прифронтових населених пунктів до відносно"спокійного Харкова. 

Майже 90 тисяч людей залишаються у прикордонних населених пунктах Куп’янського, Харківського, Ізюмського, Чугуївського та Богодухівського районів. Там є проблеми з комунікаціями:

  • 17 тисяч людей не мають світла;
  • 34 тисячі - газу.

Синєгубов підкреслив, що роботи з відновлення ускладнює безпекова ситуація та висока замінованість територій. Тому людей закликають користуватися безкоштовною евакуацією, особливо на зимовий період.

Очільник ХОВА також розказав, що на Куп’янському напрямку є населені пункти, які розбиті на 70%, а то і зруйновані вщент. Там людей майже не залишилося.  Евакуйованим надають тимчасове проживання у Харкові та області. Він наголосив, що більшість людей не хоче виїжджати за межі Харкова.

Для тих, хто бажає евакуюватися з Куп'янського району, відкрито цілодобову гарячу лінію Єдиного координаційного гуманітарного центру:

  • 0-800-339-291.

Також щодня з 9:00 до 16:00 працює гаряча лінія Куп'янської міської військової адміністрації:

  • (8098) 941-23-00.