Збройні сили США та Великої Британії в ніч на п'ятницю, 12 січня, завдали ударів по об'єктах хуситів у Ємені. Джо Байден і Ріші Сунак назвали ці удари відповіддю на напади хуситів на міжнародні торгові судна в Червоному морі. Хусити погрожують "більш масштабною" відповіддю.

Питання, яке цікавить усіх, - чи переросте цей конфлікт у щось більше? На нього можна відповісти одразу: найімовірніше - ні. "Швидше за все" тому, що це Близький Схід - місце, де все не те, чим здається, і все може бути. 

Отже, по порядку. 

Що таке Ємен? 

Ємен - це досить велика (25 мільйонів жителів) країна на півдні Аравійського півострова, що межує з Оманом і Саудівською Аравією. І нафта в Ємені є, і газ... Майже все як у заможних сусідів. Тільки порядку немає: така собі країна вічного бардаку. Усю свою історію Ємен перебував під чиєюсь владою чи протекторатом - чи то якихось емірів, чи то османів... Незалежним Ємен став лише 1918 року, але й це спокою не принесло: вбивства принців, військові перевороти, громадянські війни...

Те, що відбувається в Ємені зараз, - це лише один з етапів хитромудрої історії цієї держави. На цьому етапі внаслідок тривалої громадянської війни владу в країні захопили хусити. І, власне, проти хуситів і спрямована військова операція. Тобто тут потрібно розуміти, що хусити - це не весь Ємен, і західні політики завжди на цьому наголошують. 

То хто такі хусити?

Хусити - це воєнізоване угруповання, що складається з так званих "шиїтів-зейдитів", які живуть переважно на півночі Ємену і становлять приблизно третину населення країни. У цій складній назві, "шиїти-зейдити", ключовим для розуміння ситуації є перше слово - "шиїти". Друге слово - назва вчення, яке менш радикальне, ніж традиційний шиїзм. Але перше слово все одно відокремлює шиїтів від сунітів, яких у Ємені - більшість. Причому у випадку з хуситами - відокремлює дуже різко, бо на Близькому Сході кожен, хто взяв у руки автомат, вважає себе хранителем "істинної віри" і готовий просувати свої міркування з приводу чистоти Ісламу за допомогою автоматних черг.

І залишалися б хусити черговим напіввійськовим-напівтерористичним угрупованням, якби не були шиїтами. А за всіма шиїтами завжди стоїть шиїтська держава номер один - Іран. Це вже не злиденний Ємен. Іран, незважаючи на багаторічні санкції, має досить стійку економіку, сильну вертикаль влади і головне - потужну армію. 14-те місце у світовому рейтингу армій - це начебто не найвища позиція, але вища, ніж, наприклад, у армій Ізраїлю, Німеччини чи України. Це по-перше. По-друге, через своє географічне положення армія Ірану багато років активно розвивала ракетну галузь і виробництво безпілотників. Тобто саме те, чим активно користуються хусити. А по-третє, збройні сили Ірану мають у своєму складі т. зв. КСІР, Корпус вартових ісламської революції, - елітний підрозділ, бійці якого виконують функцію "зброї далекої дії", експортуючи іранську агресію у вигляді військових радників, інструкторів і технічних фахівців. Тобто це такий собі "Вагнер", тільки численніший і фанатичніший. 

Загалом, говоримо "хусити" - маємо на увазі Іран. Так само, як ми маємо на увазі Іран, говорячи про Хезболлу. Взагалі, Іран із суто перською хитрістю воліє воювати чужими руками.  Зрозуміло, злиденний Ємен, понівечений багаторічними війнами і переворотами, не в змозі створити інфраструктуру для виробництва і пусків ракет і безпілотників. За нього це робить Іран, постачаючи зброю і фахівців для нанесення ударів по цивільних суднах.

Що буде далі? Чи вирішать бомбардування проблему хуситів, підтримуваних Іраном? На якийсь час - можливо. Але поставити крапку в цій проблемі може тільки наземна операція - а до неї може і не дійти. Річ у тім, що бойове крило хуситів - це близько 200 тис. осіб. Причому люди ці непогано озброєні, навчені та мотивовані. Плюс до того, це досить велика територія з вороже налаштованим населенням. Вплутуватися в справжню війну з ними в осяжному майбутньому навряд чи хтось зважиться. 

Ну і найголовніше - корінь проблеми розташований так незручно в стратегічному плані, так непогано підготовлений і так по-бойовому налаштований, що кінця цьому не передбачається. Звичайно, починати війну з Іраном ніхто не готовий. Тому ситуація в Ємені - це черговий довгограючий конфлікт, який може розтягнутися на місяці або навіть на роки.