Президента України Володимира Зеленського просять створити меморіал десантникам у зруйнованому росіянами селі Кам'янка в Харківській області. Відповідну петицію зареєстровано на сайті глави держави.

Кам'янка розташована на правому березі річки Сіверський Донець за два кілометри від Ізюма. До російського вторгнення тут проживало 1,2 тисячі осіб. Село на початку війни опинилося в окупації, тут точилися запеклі бої, внаслідок чого в Кам'янці не залишилося жодного цілого будинку. Звільнили село під час контрнаступу ЗСУ восени 2022 року.

Через Кам'янку російські війська мали намір прорватися до Слов'янська на Донбасі, використовуючи при цьому всі можливі види озброєння, зокрема фосфорну зброю. Росіян стримували бійці 95-ї десантно-штурмової бригади. Скільки тоді загинуло бійців - невідомо. На честь них і пропонують створити в Кам'янці меморіал.

"Село Кам'янка стало долиною смерті. Молоді десантники йшли і виконували наказ зупинити ворога і стояти до останнього. Піднявшись, вони йшли пліч-о-пліч, як справжні герої. Вони стали щитом для всієї України, обороняючи трасу "Ізюм-Слов'янськ", - сказано в петиції.

Щоб петицію розглянув президент, вона має набрати 25 тисяч підписів. Поки ініціативу підтримали 2,3 тисячі осіб. Збір підписів триватиме ще 82 дні.