Жителям Первомайського Харківської області пояснили зниження температури батарей у будинках, підключених до централізованого опалення. Про ситуацію розповів голова громади Микола Бакшеєв.

Він нагадав, що в країні йде війна, і Росія, не досягнувши нічого на полях боїв, вдалася до енергетичного тероризму.

"Ми змушені економити всі види енергії, з цим пов'язані і віялові відключення електроенергії, і ситуація з теплом. Міністерство розвитку громад та територій оцінило запаси та видобуток газу та розділило їх по всіх громадах. Свою норму отримав і Первомайський, тому доводиться на кілька годин у добу зупиняти котельні, але норма споживання цього сезону - всього на 10% менше, ніж у минулому. Місто не замерзне, але треба запастися теплим одягом і трохи потерпіти. Наші бійці зазнають значно більших незручностей, щоб ми могли жити і працювати, - наголосив мер Первомайського.

Ситуація у Первомайському, хоч і може викликати невдоволення деяких мешканців, незрівнянна із ситуацією на звільнених територіях, де росіяни після втечі залишали за собою зруйновані будинки та інфраструктуру. Так, у Боровій через місяць після звільнення поки що немає світла, немає опалення, вода подається за графіком. На лівому березі Оскола сапери проводять розмінування ліній електропередач, після чого світло у Борову повернуть.

Що стосується опалення, то Харківська область – у лідерах країни щодо підключення будинків до теплоносія. Про це повідомив прем'єр Денис Шмигаль. Він додав, що в Україні в підземних газосховищах накопичено 14,5 млрд кубів газу, і цих обсягів достатньо, щоб пройти опалювальний сезон.