Харків'яни можуть отримати LED-лампочки. В обласній військовій адміністрації розповіли, як це зробити.

Український уряд затвердив програму обміну старих ламп розжарювання на нові енергозберігаючі. На засіданні Кабміну 10 січня ухвалено постанову “Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням”.

Програма має стартувати наприкінці січня, а масовому запуску передуватиме бета-тестування у додатку ”Дія”.

У Кабміні розробили механізм та умови отримання нових ламп.

Щоб отримати LED-лампи, потрібно:

  • бути громадянином України віком від 18 років;
  • мати паспорт;
  • мати ідентифікаційний код;
  • мати при собі справні лампи розжарювання (у Кабміні наголосили, що отримати нові лампи можна виключно в обмін на справні лампи розжарювання, обміняти можна лише 5 ламп);
  • під час обміну на “Укрпошті” записують паспортні дані людини; отримати нові лампи вдруге не можна.

Отримати лампи можна у відділенні “Укрпошти” двома способами: зробивши попереднє замовлення у додатку ”Дія” та без замовлення.

При оформленні попереднього замовлення через ”Дію” механізм буде таким:

  • оформити замовлення, вказавши обране відділення "Укрпошти";
  • через деякий час після подання заявки громадянинові на телефон автоматично надійде повідомлення з мобільного додатка ”Дія” про можливість отримання світлодіодних ламп у вибраному відділенні поштового зв'язку;
  • протягом п'яти днів громадянин повинен прийти та отримати лампи за номером заявки;
  • якщо громадянин не обміняв лампи протягом п'яти робочих днів, замовлення анулюється.

Якщо не робити попереднього замовлення через додаток ”Дія”, можна одразу прийти до відділення ”Укрпошти” з усіма необхідними атрибутами (паспортом, ІПН та лампами розжарювання). Але в цьому випадку обмін зроблять лише за наявності вільних LED-ламп.

Якщо людина вдома виявить, що одна або кілька LED-ламп не працюють, то вона матиме можливість обміняти їх у відділенні “Укрпошти” на справні. Такий обмін можна здійснити один раз. Повертати несправні лампи потрібно в упаковці від виробника.

Програма з обміну ламп, вважають у Кабміні, сприятиме економії електроенергії під час енергетичної кризи, спричиненої російськими атаками на критичну інфраструктуру України. "Укренерго" встановлює ліміти витрачання електрики для всіх областей. Коли споживання у регіоні за межі лімітів, підприємство застосовує аварійні відключення світла. Такі відключення є й у Харківській області.

За даними Укренерго, до 40% енергії споживається саме громадянами. Багато людей досі використовують енерговитратні лампи розжарювання. LED-лампи споживають електроенергії у 7-8 разів менше, ніж лампи розжарювання. Їх використання допоможе частково зменшити навантаження на енергосистему.

З 16 січня програма почне працювати в режимі бета-тестування. Після його завершення проект запуститься у звичайному режимі по всій території України.

Програма реалізується за підтримки Європейського Союзу, який виділить гроші на придбання 30 млн ламп для громадян України. Перша партія - 15 млн ламп - поступатиме поступово протягом кількох тижнів. Через найбільшу економію насамперед забезпечуватимуть обласні центри та великі міста. До кінця лютого лампочки мають надійти і в малі населені пункти.