У деяких селах Липецької громади більше немає людей, села перетворилися на "привиди". Про це "Українському радіо Харків" розповів начальник Липецької сільської військової адміністрації Олексій Слабченко.

За його словами, до окупації в селах Липецької громади, а це 17 населених пунктів, проживало 13446 мешканців, зараз залишилося 1900. Є села, в яких немає жодного мешканця – це Тернова, Мале Веселе, Зелене. У селі Перемога, де було близько 650 жителів до війни, зараз проживає 4 особи. У селі Нескучному один мешканець. Така сама ситуація в інших селах, де значно зменшилася кількість населення.

Слабченко розповів, що багато мешканців виїжджали через Росію, бо в окупації вони не мали іншого вибору. Більшість із них уже покинули Росію і перебувають у країнах Європейського Союзу, а деякі повернулися до України, зокрема й до Харкова.

"Я сам перебував в окупації чотири місяці і сам бачив, коли проходили окупанти і казали: "Їдьте, а то тут буде спекотно, це село буде знищене українцями, українці наступають, знищуватимуться ці села. І люди лишали ці села. Окупанти самі обстрілювали вулиці, і люди змушені були залишати свої будинки та їхати”, - зазначив Слабченко.

За його словами, Тернова зруйнована приблизно на 70%, Перемога - на 80%, Мале Веселе майже стерте з лиця землі. У селах Борисівка, Пильна житловий фонд майже не пошкоджений. Щодо повернення до громади, Слабченко закликає не поспішати з цим - територія сильно замінована, магазини розбиті, а електрика буде ближче до нового року. Газ у громаду повернули, але не в усі села.

"Людям я завжди говорю: перш за все безпека. Ви, коли повертатиметеся, думайте не тільки про себе, а й про свої сім'ї. З дітьми дуже небезпечно повертатися до наших населених пунктів. Ми не хочемо втратити жодного жителя, ми хочемо, щоб вони повернулися до нашої громади, хочемо відбудувати всі будинки. І коли настане сприятливий момент, коли буде тепло, будемо раді їхньому поверненню. Зараз, якщо є можливість, краще утриматися від повернення", - зазначив глава Липецької громади.

Схожа ситуація в іншій громаді, що розташована неподалік Харкова - Циркунівській. Деякі села зруйновані майже повністю, наприклад, Руські Тишки фактично стерті з землі.