У передмісті Харкова одне з укриттів обладнали "розумною" системою управління. Про це повідомили в ХОВА.

Розроблена харківськими IT-фахівцями система дає змогу автоматично відчиняти двері в укриття за сигналу повітряної тривоги.

Пілотний проєкт реалізували в одному з навчальних закладів Пісочинської громади.

За словами голови ХОВА Олега Синєгубова, приміщення обладнане датчиками руху та камерами відеоспостереження, що дає змогу оперативно відстежувати безпекову ситуацію в укритті. Однією з головних переваг "розумної" системи є її автоматизованість.

"Коли починає лунати сигнал "Повітряна тривога", smart-система спрацьовує, двері до сховища відчиняються автоматично і люди мають змогу скористатись ним безперешкодно та оперативно. Це пілотний проєкт, але надалі рекомендуватимемо реалізувати його іншим громадам області", - розповів директор Департаменту цивільного захисту ХОВА Іван Сокол.

Для більшої зручності та надійності дверима до сховища також можна керувати за допомогою NFC-ключів і застосунком для смартфона, а вся інформація про роботу системи, включно з фото- та відеофайлами з камер спостереження, зберігається в хмарному сервері, зазначив представник IT-компанії-підрядника Ігор Зосимов.