Британія в жалобі. Весь світ – у глибокому співчутті. 8 вересня 2022 року у віці 96 років померла одна з найзнаменитіших жінок планети, голова Об'єднаного королівства Великобританії та Північної Ірландії Єлизавета Друга з династії Віндзорів. Ряд коментаторів на смерть королеви відгукнулися по-талановитому коротко, лише двома словами - "Пішла епоха". Це з одного боку, звичайно ж, вказує на високий рівень пафосу, який відповідає події, але з іншого – не зовсім збігається з об'єктивною історією. Королева, яка виконувала посадові обов'язки за принципом “царює, але не править”, навряд чи могла здійснити щось епохальне – очолити революційні рухи у політиці та соціальній сфері, виробляти перевороти в науці та мистецтві, опановувати умами мільйонів як засновника доктринальних навчань. Єлизавета максимально справно здійснювала церемоніальні функції, а найбільшими потрясіннями в її діловій біографії, можливо, були пара-трійка сімейних скандалів, що як винесене сміття з хати, стали надбанням широкої гласності.

Унікальність Єлизавети полягала у феноменальному трудовому довголітті. Погодьтеся, майже 70 років на одному робочому місці, причому на посаді номінально надзвичайно високій – чогось варте. Це перетворило королеву Єлизавету на якусь сполучну нитку між ультрасучасним світом і часами, які сьогодні сприймаються чи не на рівні глибокої архаїки.

Власниця попереднього рекорду з довголіття на британському троні королева Вікторія правила теж надзвичайно довго – 63 роки, дві третини ХІХ століття. У так звану “Вікторіанську епоху” у світі також відбувалися якісь події – у США скасували рабство, Британія та Франція поділили Африку, Джон Старлі винайшов велосипед. Але якби людину з першого року правління Вікторії перенести в останній, вона навряд чи надзвичайно вразилася б змінам, що відбулися. Вона побачила би приблизно такий самий паровоз, на вулицях транспорт на кінній тязі, а більшість населення так само коротало вечори при свічках або в кращому випадку, гасових лампах.

Але якби лондонцю, який радісно вітав сходження на трон королеви Єлизавети в 1952-му, в загальних рисах описали світ останніми роками її царювання, він, швидше за все, з неабиякою часткою недовіри сказав би: “Та гаразд…”

Єлизавета Друга вступила на престол, коли на одній шостій частині суші правив Йосип Сталін, найзнаменитіший британський політик минулого століття Вінстон Черчілль ще зберігав політичну активність, Китай в ООН представляв уряд Чан Кайші, а одна з найзначніших і водночас одіозних фігур ХХ століття Мао Цзедун тільки входив у пору своєї могутності.

SQ пропонує короткий огляд найяскравіших і, можливо, неймовірних з погляду обивателя зразка 1950-х або просто цікавих змін, що відбулися у світі під час царювання Єлизавети Другої.

Коли Єлизавета Друга зійшла на престол...

Люди не користувалися інтернетом і не дивилися телевізори

Королева Єлизавета зійшла на трон, коли основними засобами масової інформації були радіо та паперова газета, а котушкові магнітофони (зараз не кожен скаже, що це таке) навіть у розвинених країнах споживчого товариства були надзвичайною рідкістю. Якби британцю, сучаснику коронаційних урочистостей повідомили, що він фотографуватиме телефоном, а мишею відкриватиме вікна, він би вважав це не цілком здоровим жартом.

Люди не літали у космос

Світ не знав ще, хто такі Юрій Гагарін та Ніл Армстронг. До першого польоту навколо Землі залишалося 9 років, а до висадки на Місяць – 17. Так, розвиток космічних технологій останнім часом стагнує – людство не висадилося на Марсі, не колонізувало Місяць, і навіть банальний політ, що пілотується, вважається видатною подією. Але на початку царювання Єлизавети космічний політ у принципі належав до розряду наукової фантастики.

Світ не знав Джона Леннона

Сьогодні легендарний гурт Beatles став дрімучою музичною класикою. Сьогодні залишилось мало тих, хто бачив не тільки бітлів, а й тих, хто розповідав, що бачив бітлів. Єлизавета стала королевою, коли світ зовсім нічого ще не чув про ”Ліверпульську четвірку”, а епоха бітломанії, яка, здавалося фанатам групи, має тривати вічно, стала лише короткою історичною миттю на тлі рекордно довгого царювання Єлизавети.

Ще творили Хемінгуей та Камю

Нобелівськими лауреатами з літератури ставали люди, імена яких сьогодні звучать у шеренгах забронзовілої класики десь не дуже далеко від Шекспіра та Бальзака. Коли Єлизавета лише розношувала корону, нобелівськими лауреатами з літератури ставали Хемінгуей, Камю та Сен-Жон Перс. Якщо комусь цікаво, в плеяду втиснувся вже згаданий сер Вінстон Черчілль, який до всіх своїх здобутків був ще й визнаний видатним письменником.

Світ не знав Фіделя Кастро та товариша Че

Мабуть, найвідоміші революціонери (після Леніна і Троцького) в історії ХХ століття - Фідель Кастро і Че Гевара - були не відомі нікому поза вузького кола друзів і навряд ще виношували плани здійснення Кубинської революції. До речі, повалений згодом вогненними революціонерами генерал Фульхенсіо Батіста захопив владу на Кубі в рік коронації Єлизавети. Ось такий збіг.
Єлизавета пережила "епоху Кастро", яка, як вже починало здаватися на зорі нового століття, не закінчиться ніколи.

Толерантність була слаборозвиненою

Ще один історичний збіг. У 1952 році геніальний британський вчений Алан Т'юрінг був визнаний винним за звинуваченнями у скоєнні "грубої непристойності", а саме в гомосексуальних зв'язках. Тьюрингу було надано вибір між примусовою гормональною терапією, покликаною придушити лібідо, чи тюремним ув'язненням. Вчений вибрав перше і через два роки отруївся ціанідом. Життя стало йому нецікавим.

У 2014 році на території Англії та Уельсу набув чинності закон, що дозволяє одностатеві шлюби. Дві ці події припали на роки правління однієї і тієї ж королеви - Єлизавети.

Приблизно на тому ж рівні була й расова толерантність. За часів єлизаветинської коронації існували країни, де темношкірих дітей не пускали до шкіл з нащадками європейців. У 2021 році темношкіра актриса Джоді Тернер-Сміт зіграла одну з найвідоміших англійських королів – Анну Болейн.

Люди не вміли стрибати на шість метрів

Станом на 1952 рік світовий рекорд зі стрибків із жердиною становив 4 метри 77 сантиметрів. Єлизавета залишала людство, яке стрибнуло на 6,21. Метр сорок чотири за 70 років – це немало. Майже як зріст самої Єлизавети Другої.

Ще не впали імперії

1952 року світ перебував ще на етапі колоніалізму. Це поняття зараз загубилося десь на сторінках шкільних підручників із новітньої історії. Але на момент коронації Єлизавети Британія, Франція, Бельгія, Нідерланди, Португалія володіли широкими територіями в Африці та Азії. Поняття “незалежність” сотням народів та етнічних груп було невідомо у принципі. Єлизавета успішно пережила не тільки розвал колоніальних імперій, а й демонтаж такого утворення як СРСР, засновники якого теж бачили його щонайменше тисячолітнім.

***

З найяскравіших і цікавих напрямів людської діяльності, мабуть, лише сфера образотворчого мистецтва не зазнала системних змін під час царювання Єлизавети (якщо, звісно ж, не брати до уваги появу тик-тока). Пабло Пікассо був задовго до коронації Єлизавети, а Марсель Дюшан давно познайомив світ зі своїм унікальним фонтаном. Єлизавета вступила на престол практично одночасно зі стартом епохи постмодернізму, коли старанність майстрів було спрямовано не стільки на створення надкультури, скільки на надання нових форм старим смислам.