93-а бригада "Холодний яр" розташовується у звільненій Мазанівці (Ізюмський район). У бригаді розповіли, як звільняли село, - про його зачистку, бої та трофейну техніку.

"Перший наш контакт із росіянами - це комічна історія. Наші хлопці трохи розтяглися, окопувалися і біля мене стояв хлопець у домашній (не військовій) футболці. Тут на відстані 40 м виходять росіяни та кричать "Пацани, свои, Москва". Я думаю, Зараз покажу вам Москву - і ми накрили їх. Кілька днів були щільні контакти з російською піхотою, були бої.

За його словами, їх рятує маскування.

"Одного дня ротний каже: "Каспер, готуй своїх бійців, вони (росіяни) ось-ось будуть з Мазанівки виходити". Я налаштував хлопців словами "Ворог здригнувся, будемо його дотискати".

У бою "холодноярцями" було перебито переважну більшість російської піхоти, інші ж просто втекли в паніці.

"Каспер" розповів, що російські солдати забирають лише поранених, убитих вони витягують із поля бою і одразу недалеко замовляють у лісі.

У Мазанівці військові РФ залишили свої особисті речі, амуніцію, сталеві шоломи, зброю та навіть техніку.

"Ми їх АГС затрофеїли", - зазначив "Каспер".

Боєць із позивним "Вікінг" розповів, що плити у російських бронежилетах легкі, але неякісні, тонкі.

За словами Каспера, судячи з кількості залишеної зброї, в Мазанівці був російський батальйон. При цьому підрозділи були змішаними, оскільки знаходили речі солдатів зі Смоленська, Воронежа, ДНР, ЛНР.

Мазанівка розташована у низині, тут військовим складно орієнтуватися, погана видимість. Села як такого вже немає, все розбито.

За словами наших бійців, скрізь, де жили російські військові, залишилися бруд та моторошні запахи.