Кільком вулицям Харкова планують присвоїти імена загиблих на війні захисників України. Відповідну пропозицію підтримали члени міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища.

Планується перейменувати такі вулиці:

  • вул. Плеханівську - на честь Героя України Георгія Тарасенка,
  • вул. Державінську - на честь Героя України Дмитра Коцюбайла,
  • вул. Броненосця "Потьомкін" - на честь нацгвардійця Олега Громадського,
  • сквер на вул. Конторській - на честь захисниці Владислави Черних.

Остаточне рішення про перейменування вулиць буде винесено на сесію Харківської міськради.

Про захисників

► Георгій Тарасенко - лідер громадської організації "Фрайкор". З перших днів вторгнення пішов захищати Харків. Під керівництвом та за безпосередньої участі Георгія Тарасенка було виявлено та знешкоджено групу осіб, які планували підриви військових та цивільних об'єктів у Харкові. Брав участь у ліквідації колони російської військової техніки, яка прорвалася в місто з боку Лісопарку. Загинув 25 березня 2022 року під час визволення Малої Рогані. Герой України посмертно.

► Дмитро Коцюбайло у 2014 році добровольцем пішов захищати Україну. У 2016 році був призначений командиром 1-ї окремої штурмової роти "Вовки Да Вінчі" добровольчого українського корпусу "Правий сектор". Повномасштабне вторгнення "Вовки Да Вінчі" зустріли біля м.Щастя Луганської області. 7 березня 2023 року Дмитро Коцюбайло загинув у Бахмуті, отримавши осколкове поранення.

► Олег Громадський - нацгвардієць, який разом побратимами і сином одним з перших прийняв бій із загарбниками. Бійці Національної гвардії і добровольці знищили в районі П'ятихаток колону 200-ї мотострілецької бригади російської армії, яка намагалася прорватися до Харкова. Загинув, потрапивши під удар "Градів".

► Влада Черних - аспірантка, донька ректора фармацевтичного університету. З травня 2022 року – доброволець добровольчого формування "Хартія" 127-ї окремої бригади територіальної оборони. Медик і оператор дрона. 28 грудня 2022 року загинула під час виконання бойового завдання у Слов'янську. Нагороджена орденом» За мужність " ІІІ ступеня (посмертно).