У селі Стрілеча Харківської області під час окупації російські військові облаштували катівню в місцевому магазині. Про це повідомив начальник слідчого управління облуправління Нацполіції Сергій Болвінов.

Стрілеча знаходиться майже на кордоні з РФ. Населений пункт був окупований в перший день війни. Його звільнили під час контрнаступу ЗСУ у вересні 2022-го.

Однією з жертв російської катівні став 40-річний місцевий житель, який провів там більше трьох місяців.

Силовикам чоловік розповів, що в катівні російські військовослужбовці допитували людей і били струмом, змушуючи зізнатися в тому, що вони нібито коригували вогонь по позиціях РФ.

Харківська область - лідер за кількістю катівень, які створили російські військовослужбовці за час окупації частини регіону. Тільки у звільнених Вовчанську, Куп'янську, Ізюмі та Балаклії знайшли 10 місць для катувать. Були і дитячі катівні.

Всього в регіоні знайдено понад 20 місць, де окупанти незаконно утримували і катували людей.

Знущання та катування вважаються військовими злочинами. У 1984 році держави - члени ООН прийняли Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання. Нагляд за виконанням Конвенції здійснює Комітет проти катувань.