Мешканець Харківської області загинув від обстрілу, прикривши собою дітей. Через деякий час чотирьох сиріт усиновили. Історію дітей, які залишилися через війну без батька, розповіла ТСН.

Житель Куп'янська Сергій Савельєв протягом семи років самостійно виховував чотирьох дітей – Богдана, Ангеліну, Олену та Валерія. Мати дітей була позбавлена батьківських прав.

Після звільнення Куп'янського району війська РФ почали постійно обстрілювати місто. Одного дня батько разом зі старшим сином Богданом і наймолодшою з дітей Ангелиною пішов по гуманітарну допомогу. Почався обстріл. Батько загинув від розриву касетного снаряда, прикривши собою дітей; діти дістали поранення.

Двоє інших дітей залишалися вдома самі. Не дочекавшись батька, вони вирушили на найближчий блокпост, де розповіли військовим, що вже пройшов день, як пішли їхній тато, брат і сестра. Військові з'ясували ситуацію та доставили дітей до Харкова.

Сиріт усиновила Ольга, яка напередодні війни випадково познайомилася із родиною Савельєвих. За першої зустрічі Сергій попросив Ольгу стати хрещеною для його сина Богдана. Після хрестин вони не бачились.

Під час військових дій Ольга з сином опинилися в одній із харківських лікарень, де в цей час перебували діти Савельєви, які постраждали від обстрілу, - Богдан і Ангеліна. Богданові лікарі мусили відрізати фаланги пальців на руці. Ангеліна на той момент була в реанімації, бо осколками їй посікло обличчя та перебило ноги.

Усіх чотирьох осиротілих дітей Ольга вирішила забрати до себе. У неї та її чоловіка ще є двоє своїх дітей.

Дбати про долю цих дітей розпочали українці, які перебувають за кордоном. Зараз велика родина вирушила до Австрії, де Богдану та Ангеліні надали повне лікування із подальшою реабілітацією.

Від дій російських військ на Харківщині постраждало близько 300 дітей. Наприкінці листопада 2022 року в Офісі Генерального прокурора повідомляли про 266 постраждалих. За цим показником Харківщина була на другому місці після Донецької області. Загалом на кінець листопада в Україні внаслідок військових дій 437 дітей загинули та понад 837 отримали поранення різного ступеня тяжкості.