У Харкові - гостра нестача представників робітничих спеціальностей. За словами директора Харківського обласного центру зайнятості Олександра Котукова, дефіцит виник через те, що багато робочих пішли воювати, пише "Об'єктив".

Брак робочих кадрів був у Харкові ще до війни. Робочі спеціальності не користувалися попитом на ринку праці: багато училищ уже не працюють і не готують фахівців. А за короткий час навчити операторів верстатів із програмним управлінням, токарів, слюсарів високих розрядів дуже важко.

За словами Котукова, зараз у підприємств Харківської області - як промислових, так і комунальних - є можливість забронювати особливо цінних співробітників, щоб не залишитися без кадрів. Зокрема, своїх працівників бронюють підприємства критичної інфраструктури.

Сьогодні, 9 листопада, у харківському метро відбувся ярмарок вакансій. 20 компаній-роботодавців пропонували вакансії робітничих професій - столяра, слюсаря, сантехніка та інших. Зокрема, фахівців шукали компанії "Харківжитлбуд" і "Шляхрембуд", пише "Суспільне". У "Шляхрембуді" шукають дорожників, водіїв вантажних авто категорії В, С, Е, механізаторів, трактористів.

А гуманітарна організація The Halo Trust шукає фахівців-демінерів. Організація працює в Україні з 2016 року. Демінер - це людина, яка займається пошуком і позначенням вибухонебезпечних предметів. За словами представників The Halo Trust, навчання триває 25 днів, воно оплачується, також надається хостел для тимчасового проживання. Якщо людина складає іспит, її працевлаштовують.

Це перший ярмарок вакансій у Харкові з початку війни. Наступні ярмарки планують провести у 2024 році.