У Харкові можуть організувати навчання школярів у приміщеннях метро, але тільки для першокласників і другокласників. Про це повідомила директорка Департаменту освіти міськради Ольга Деменко в інтерв'ю "Фактам ICTV".

Ольга Деменко розповіла, що в метро будуть облаштовані повноцінні класи з шумоізоляцією, рекуперацією повітря, там відремонтують туалети.

Рекуператор - це пристрій для вентиляції приміщення, завдання якого замінити відпрацьоване повітря свіжим, що надходить, з максимальним збереженням тепла.

Також будуть вчителі-тьютори (помічники): вони допоможуть дітям прийти в клас, сходити в туалет, бо школярі будуть на незнайомій території, і їм буде важко орієнтуватися самостійно.

Класи можуть бути сформовані з учнів різних шкіл, адже воєнний стан дозволяє тимчасово перевести дитину зі школи до школи.

Ольга Деменко додала, що близько 20% батьків Харкова згодні на навчання офлайн, зокрема в метро. Для цього серед батьків проводили опитування.

Коли конкретно почнуться заняття, у Департаменті освіти не повідомляють. Це може бути не 1 вересня. В умовах воєнного стану закон дозволяє навчальним закладам працювати за гнучкими графіками. Тож заняття розпочнуться тоді, коли для очного або комбінованого навчання будуть створені всі необхідні умови.

7 липня 2023 року обласна Рада оборони дозволила відновити очне навчання. Однак, це можливо лише там, де є захисні споруди, а не лише найпростіші укриття.