Увечері 8 травня армія РФ вдарила ракетами по передмістю Харкова. Як повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, в області зафіксовано кілька прильотів:

  • шість ракет влучили в землю в районі селища Новий Коротич Харківського району;
  • одна ракета впала в районі Солоницівки, через що виникла пожежа в лісопосадці і постраждала транспортна інфраструктура. За інформацією облуправління ДСНС, ракета влучила в землю біля залізничної станції Зарічанка неподалік від Солоницівки. В результаті вибуху загорілася хвойна підстилка в лісопосадці на площі 300 кв. м. постраждалих немає;
  • ще одна ракета вдарила по Цапівці Золочівського району, пошкоджено приватний будинок. Як повідомив голова Золочівської селищної військової адміністрації Віктор Коваленко, в результаті ракетного удару в будинку вибило три вікна. На місці прильоту утворилася воронка діаметром 6 метрів і глибиною близько трьох метрів. Люди не постраждали.

photo-2023-05-09-08-37-58 photo-2023-05-09-08-37-59 photo-2023-05-09-08-38-00

За попередніми даними, РФ била по Харківській області ракетами С-300.

С-300 - це зенітно-ракетна система середнього радіусу дії радянського виробництва, призначена для повітряного бою і збивання повітряних цілей: літаків, вертольотів, крилатих ракет і безпілотників. Також С-300 використовується як засіб протиповітряної оборони.

Ракети С-300, які РФ запускає по Харкову з Бєлгорода, практично неможливо збити. За словами начальника Харківського військового гарнізону Сергія Мельника, Харківській області потрібні системи ППО Patriot, які могли б їх перехоплювати або стріляти по них навздогін.

Patriot вважається однією з найкращих систем протиповітряної та протиракетної оборони у світі. Вона здатна збивати крилаті ракети, балістичні ракети малої дальності і літаки.

Системи Patriot в Україні є. У квітні спікер Повітряних сил Юрій Гнат розповів, що один з дивізіонів цього зенітно-ракетного комплексу вже заступив на бойове чергування. Так, в ніч на 4 травня повітряні сили з ЗРК Patriot вперше збили над Україною російську аеробалістичну ракету "Кинджал".