50-річна мешканка Харківської області наводила російські ракети на техніку ЗСУ і заправки. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

У прокуратурі уточнили, що 2023 року мешканка селища Новопокровка Чугуївського району через "Телеграм" почала спілкуватися з представником ФСБ РФ. За даними слідства, жінка працювала на росіян через зв'язкового. Ним виявився її рідний брат із Донецька - військовослужбовець РФ.

Через те, що жінка жила біля залізниці, вона отримала завдання відстежувати рух, напрямок і кількість української військової техніки - і надсилати ці дані представнику РФ.

Також за вказівкою росіян жінка мала знайти і позначити на гугл-картах розташування мінних полів, довготривалих оборонних точок, системи окопів і бліндажів ЗСУ.

За координатами, які мала передавати агентка, росіяни планували бити крилатими ракетами і КАБами. Після ударів від жінки вимагали звіти про точність прильотів.

СБУ затримала агента і зірвала плани росіян. Одночасно було проведено заходи для забезпечення безпеки місць базування та переміщення українських військ.

Під час обшуків у фігурантки знайшли телефон із доказами підривної діяльності на користь РФ. У листуванні жінка також вказує розташування АЗС, де буває багато машин.

Затриманій повідомили про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване розповсюдження інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості).

Встановлено, що гроші за поширення інформації про українську армію жінка не отримувала: вона працювала на РФ з ідейних міркувань.

Наразі жінка перебуває під вартою. Їй загрожує до 8 років в'язниці. Раніше вона вже мала проблеми із законом: на її рахунку - вирок за крадіжку.