Брат із сестрою, працівники комунального закладу Ізюмського району Харківської області, хотіли підірвати ешелони ЗСУ. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Влітку 2023 року чоловік та жінка потрапили у поле зору кадрового співробітника Генштабу збройних сил Росії через антиукраїнські дописи у прокремлівських телеграм-каналах. Особу їхнього куратора вже встановлено. 

За даними СБУ, агенти російської розвідки збирали дані про маршрути пересування військових ешелонів ЗСУ в напрямку Лиману. Зловмисників найбільше цікавили "вразливі" ділянки руху потягів, зокрема, залізничні мости, шляхопроводи та автомобільні тунелі під коліями.

Окрім того, вони фіксували координати комунікаційних вузлів та підстанцій "Укрзалізниці" там, де пересувалася військова техніка. Усю зібрану інформацію у вигляді геолокацій критичних об'єктів на Google-Maps вони мали передати російському куратору.

На основі цих розвідданих окупанти планували підірвати шляхи для зриву забезпечення української армії на сході країни зброєю та боєприпасами, але затримали їх раніше.

Під час обшуків правоохоронці вилучили докази співпраці з ворожою розвідкою. Зловмисникам інкримінується державна зрада за попередньою змовою. Їм загрожує довічне ув'язнення.