За тиждень на Харківщині ліквідували 620 вибухонебезпечних предметів. Про це повідомили у Департаменті цивільного захисту обладміністрації.

Крім цього, рятувальники обстежили 1,5 км ділянок автошляхів та 0,4 км залізничних колій, перевірили 6,5 км ліній електропередач.

Лише 8 березня в області розмінували 0,5 га території, 2,4 км ліній електропередач та знищили 153 вибухонебезпечні предмети.

Місцева влада закликає жителів області бути обережними, оскільки в регіоні залишається висока мінна небезпека.

Внаслідок повномасштабного вторгнення РФ Україна стала найбільш заміненою територією світу, а за рівнем замінованості вона навіть випередила попередніх "рекордсменів" - Афганістан та Сирію.

До замінованих територій України входять і деокуповані і тимчасово окуповані, загальна площа яких становить близько 170-180 тисяч кв. км, що дорівнює площі половини Німеччини, третини Франції або чотирьох Естоній.

Найбільш забруднена мінами та вибухівкою територія України - Херсонська область, там окупанти, тікаючи з правого берега, залишили безліч вибухонебезпечних предметів, а зараз активно мінують лівий берег регіону.

За оцінками фахівців, на повне розмінування України після завершення повномасштабної війни знадобиться щонайменше п'ять років, незважаючи на те, що ДСНС вже вилучила близько 326 тис. вибухонебезпечних предметів та майже 3 тонни вибухівки.