Вчителька з Харківської області намагалася навчати дітей за російськими стандартами. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Влітку минулого року жінка набрала студентів на нові професійні спеціальності до Куп'янського коледжу, створеного окупантами на основі місцевого навчального закладу. У серпні вона отримала посаду заступника директора з виховної роботи і після цього повідомила викладачам та батькам студентів, що в новому семестрі діти навчатимуться російською мовою, за освітньою програмою та підручниками РФ. Для цього педагогиня пройшла перепідготовку у Курському інституті розвитку освіти.

Жінці повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 111-1 (колабораційна діяльність у формі запровадження стандартів освіти держави-агресора у навчальних закладах) КК України.

Директор навчального закладу села Андріївка Куп'янського району також активно підтримував "руський мир". У серпні він провів нараду та повідомив підлеглим, що навчання вестиметься за російською програмою, а зарплата видаватиметься в рублях. На початку навчального року колаборант навіть отримав російські підручники, які привіз до навчального закладу.

У листопаді минулого року міністр освіти Сергій Шкарлет заявив, що українській владі відомі прізвища майже всіх вчителів-колаборантів. За його словами, лише 1% педагогів на тимчасово окупованих територіях погодилися на співпрацю з РФ.

Більшість навчальних закладів на захоплених землях, незважаючи на заявлене навчання за російським стандартом, не розпочали роботу в повному обсязі. У переважній більшості діти так і не пішли до шкіл, а намагалися навчатись онлайн в українських закладах.

Шкарлет додав, що трудові відносини з педагогами-колаборантами було припинено.