У Харкові СБУ знешкодила організоване злочинне угруповання, яке тероризувало городян. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

За даними слідства, зловмисники вимагали у жителів Харкова гроші під виглядом неіснуючих боргів. До потерпілих застосовували психологічне та фізичне насильство: їх били, а також погрожували фізичною розправою над ними та над їхніми родичами.

З одного з місцевих підприємців злочинці вимагали 600 тис. грн. Унаслідок застосування насильства вони встигли отримати з потерпілого гроші та 12 мобільних телефонів на загальну суму понад 200 тис. грн.

Встановлено, що до складу організованої злочинної групи входили шестеро громадян, які ніде не працювали, кожен з яких раніше вже був неодноразово засуджений за скоєння кримінальних злочинів.

Керував угрупованням 49-річний чоловік, який протягом останніх п'яти років перебуває під вартою за підозрою в умисному вбивстві. Він позиціонував себе як так званий "смотрящий" за кримінальним середовищем у місцях позбавлення волі Харківської області.

Співробітники СБУ під час спецоперації затримали в Харкові чотирьох учасників злочинної групи, які перебували на волі.

Провели 15 обшуків. Вилучили:

  • 3 пістолети з патронами;
  • 16 мобільних телефонів і 19 сім-карт;
  • 12 банківських карток;
  • нібито "боргові зобов'язання" на вісьмох громадян України;
  • чорнові записи.

П'ятьом фігурантам повідомили про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання, вчинене організованою групою), одному - за ч. 4 ст. 185 КК України (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану).

Чотирьом затриманим обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Поліція Харківської області також викрила злочинне угруповання, яке займалося рейдерством і грабувало аграріїв. Угруповання організував 40-річний житель Дніпропетровської області. Він залучив жителів Дніпра та Одеси, між якими розподілив функції та ролі. Користуючись підробленими документами, зловмисники пред'являли свої права на користування чужим підприємством. Потім за такою ж підробленою довіреністю лідер групи переоформляв бізнеси на себе. Зловмисники користувалися послугами "чорних" нотаріусів, які завіряли фіктивні документи.