Поліція викрила групу рейдерів, які залякували аграріїв Харківської області. 

Злочинне угруповання організував 40-річний житель Дніпропетровської області. Він залучив жителів Дніпра та Одеси, між якими розподілив функції та ролі. Виявилося, що один з учасників злочинної групи до 2020 року працював в органах правопорядку, а після звільнення зайнявся незаконною діяльністю.

Користуючись підробленими документами, зловмисники пред'являли свої права на користування чужим підприємством. Потім за такою ж підробленою довіреністю лідер групи переоформляв бізнес на себе. Зловмисники користувалися послугами "чорних" нотаріусів, які завіряли фіктивні документи. Тим, хто не погоджувався на "співпрацю", погрожували застосуванням сили.

В одному з випадків спільники приїхали на територію агропідприємства Куп'янського району, представилися співробітниками СБУ і наказали охороні не чинити опір. Вони замкнули охоронців у котельні, зрізали замок на сховищі, заїхали на вантажівках всередину і почали завантажувати тягачами мінеральні добрива.

Планам зловмисників завадили співробітники поліції, яких викликали працівники фірми. За оперативною інформацією особи намагалися вивезти мінеральних добрив на суму майже півтора мільйона гривень.

Правоохоронці провели у фігурантів серію обшуків. Було знайдено та вилучено понад 100 тисяч доларів, підроблені документи та номерні знаки, зброю.

Фігурантам оголошено про підозру:

  • за ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст.186 (замах на грабіж);
  • за ч.2 ст. 15, ч. 3 ст. 206-2 (замах на протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації) Кримінального кодексу України.

Підозрюваним загрожує до 13 років позбавлення волі.