Стало відомо, як харків'янам нараховуватимуть плату за електрику в умовах відключення світла. Частина споживачів зможе сплачувати менше. Нові правила нарахування оплати запровадила Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), ухвалою від 2 грудня.

Насамперед, варто зазначити, що нововведення торкнуться лише тих громадян, які вчасно не змогли повідомити свідчення лічильників в обленерго.

Передавати свідчення лічильників до обленерго слід у перші три дні місяця. Для тих, хто регулярно робить це у встановлений термін, нічого не змінюється. Скільки спожив – стільки й заплатив.

Проте не всі громадяни своєчасно передають свідчення лічильників. У таких випадках обленерго нараховували оплату, виходячи із середньодобового споживання електроенергії.

Під час масових відключень світла кількість людей, які не мають можливості передавати вчасно показання лічильників, може зрости, тому система нарахувань оплати за середньодобовими показниками стане більш поширеною.

Що зміниться? Тепер при нарахуванні оплати за середньодобовими показниками обленерго мають застосовувати понижувальний коефіцієнт. Цей коефіцієнт має враховувати обсяги непоставленої електрики.

Таким чином, НКРЕКУ намагається звести до мінімуму ситуації, коли людям нарахують оплату за фактично не використану ними електроенергію.

Який розмір понижуючого коефіцієнта, у постанові Нацкомісії не сказано.